Alla ämnen
Bioenergi i industri

100 procent bioenergi värmer örter och sallat i Svegros växthus

För omkring tre år sedan bytte Svegro ut fossil olja mot bioolja för att värma 80 procent av ytan i sina växthus på Färingsö i Ekerö kommun. Det var första steget mot fossilfri uppvärmning. Nu har Svegro gått vidare till 100 procent bioenergi för uppvärmning och samtidigt bytt från bioolja till pellets för att sänka energikostnaden.

Karl-Gustaf Järn, teknisk chef, och Kristin Orrestig, produktionschef, på Svegro har lett arbetet med att bygga en ny värmecentral.
Karl-Gustaf Järn, teknisk chef, och Kristin Orrestig, produktionschef, på Svegro har lett arbetet med att bygga en ny värmecentral. Foto: Teri Lee Eriksson Karl-Gustaf Järn, teknisk chef, och Kristin Orrestig, produktionschef, på Svegro har lett arbetet med att bygga en ny värmecentral.

Svegro odlar sallat och färska örter i 50 000 kvadratmeter växthus och har ett värmebehov på 7,5 GWh per år. Nu har Svegro genomfört en av sina största investeringar, en ny energicentral. Det finns flera anledningar till att investeringen har genomförts i år.

– Vi ville ersätta den sista delen fossil olja för uppvärmning. Tidigare hade vi inte kapacitet att koppla in alla växthus på vår biooljeledade värmecentral. Det vi gör nu är rätt steg i vårt hållbarhetsarbete. Vi kan konstatera att även de sista kvadratmetrarna i våra växthus kommer att värmas med fossilfri energi, säger Kristin Orrestig, produktionschef på Svegro.

Färre störningar och lägre kostnad

Under förra vintern hade Svegro driftstörningar i sin energianläggning och ville inte riskera en vinter till med störningar. Det blev bråttom att bygga en ny värmecentral.

Det blir också lägre kostnader för oss med pellets istället för bioolja när vi räknar med avskrivningarna för investeringen. Men framförallt känns det väldigt bra att bli av med den sista delen fossila bränslen, säger Kristin Orrestig.

Kort tidplan

I mars i år togs beslutet att investera och efter utvärdering av anbud valdes AKJ Energiteknik som leverantör.

– Detta är ett av de absolut största projekt som Svegro har gjort. Det har också behövts stora insatser från personalen i och med att projektet skulle genomföras på kort tid, säger Kristin Orrestig. Klimatklivet har gett stöd till kulvert och konverteringen från luftburen oljeeldning till vattenburen biovärme.

Svegro odlar sallat och färska örter i 50 000 kvadratmeter växthus på Färingsö i Ekerö kommun. Foto: Anders Haaker
Svegro odlar sallat och färska örter i 50 000 kvadratmeter växthus på Färingsö i Ekerö kommun.
Foto: Anders Haaker Svegro odlar sallat och färska örter i 50 000 kvadratmeter växthus på Färingsö i Ekerö kommun. Foto: Anders Haaker

Två pannor

Den nya energicentralen startades i början av december och består av två pannor, en mindre panna med effekten 1,5 MW och en större på 3 MW.

– Vi valde två pannor för att kunna köra med låg effekt under sommarhalvåret med den mindre pannan. Den större pannan går igång under vinterhalvåret. Det maximala värmeeffektbehovet i växthusen är 7,5 MW. Det inträffar när belysningen i växthusen släcks och det är kallt ute. För att klara mellanskillnaden använder vi fyra ackumulatortankar, säger Karl-Gustaf Järn, teknisk chef på Svegro.

Återvunna tankar

Både de fyra ackumulatortankarna och pelletslagret, som består av två silor, kommer från Spendrups nedlagda bryggeri i Vårby.

– Vi har i sann hållbarhetsanda tagit vara på återvunna tankar istället för att nytillverka. Det är rostfria tankar som vi har transporterat hit med båt, byggt om på plats och anpassat för ändamålet. Även stora delar  av pannhuset är nedmonterat i Vårby och återbyggt. Ackumulatortankarna rymmer totalt 600 kubikmeter. Pelletslagret består av två pelletssilor, en för varje panna, varje silo rymmer 186 kubikmeter, förklarar Karl-Gustaf Järn.

Värme med hög temperatur

Svegro utredde flera uppvärmningslösningar som till exempel med värmepumpar.

– Men vi har ett system för vattenburen värme som kräver hög temperatur, därför föll värmepumpslösningen bort. Vi valde pellets för vi ville ha en så fullautomatiserad anläggning som möjligt. Anläggningen sköts av personal från Svegro och sotning, askutmatning och eltändning sker med automatik, säger Karl-Gustaf Järn.

Utmaningar

AKJ Energiteknik har gjort mängder av beräkningar på olika lösningar med bland annat olika antal pannor och olika storlekar, för att hitta den bästa lösningen.

– Den stora utmaningen är att hantera de snabba lastvariationerna som sker i växthusen och de snabba temperaturväxlingar som sker när lamporna släcks. Det är en avancerad anläggning rent tekniskt med system runt om pannan för att hantera lastvariationerna inklusive styrning av ackumulatorerna och vattenflöden med mera. Pannorna är byggda med AKJs förbränningssystem för torra bränslen med bland annat vattenkylt rörligt roster. Det är roligt att Svegro har beslutat sig för en så här stor investering och verkligen genomför en konvertering som ger en fossilfri uppvärmning till en lägre energikostnad, säger Gustav Jansson, vd på AKJ Energiteknik.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 6 – 2018 – Här finns den som e-tidningen

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy