Alla ämnen
Förbränning

5 tips: Så eldar du rätt i vinter

5 tips: Så eldar du rätt i vinter
Genom att elda korrekt minskas sot- och partikelutsläpp vilket kraftigt bidrar till en minskning av lokal förorening. Foto: Pixabay

Branschexperten Svenska Brasvärmeföreningen ger sina bästa tips på hur du eldar rätt i braskaminen när vintern kommer. Häng med!

Visste du att en modern braskamin kan minska utsläppen i din omgivning med upp till 80 procent? De är också 40 procent mer effektiva än sina äldre föregångare.

1. Planera eldningen
Att tända en brasa kan låta enkelt. Men att tända en brasa på rätt sätt kan vara desto svårare. Lägg först några större vedträn korsvis i botten. Fortsätt sedan med fin tunnare tändved och lägg 2-3 upptändningskuddar överst. Använd alltid torr ved. Mängden ved varierar från kamin till kamin, men tumregeln brukar vara kring 2 kilo.

2. Börja från toppen
Tänd alltid brasan på toppen av vedhögen. Om du gör det minskar utsläppen av partiklar avsevärt och brasan brinner mer effektivt. Det bildas också mindre rök vid upptändningen, vilket gör att du slipper sot på glaset. Topptändning medför snabbare uppvärmning av brännkammaren och draget i skorstenen ökar, vilket leder till mer syre åt flammorna och en varmare temperatur.

Med en korrekt eldning sparar du eldstaden vilket betyder mindre underhåll, rena glas och mindre risk för en skorstensbrand. Det är också en trygghet vid strömavbrott. Foto: Pixabay

3. Lufttillförsel A och O
Det är viktigt att riktigt med luft kommer in i huset, så att eldstaden får luft till förbränningen. Tänk därför på att stänga av köksfläkten och minska ventilationens utsug i huset när du eldar. Öppna spjällen på kassetten och ha luckan på glänt i några minuter när du tänder brasan. Vänta sedan en kvart innan du reglerar spjällen, detta för att brännkammaren ska hinna bli uppvärmd.

4. Synlig flamma
När du eldar ska brasan alltid ha en synlig flamma – är elden svagare än så, ökar utsläpp av sot och partiklar. Låt sedan brasan brinna ned till en fin glödbädd innan du fyller på med ny ved. Detta brukar ungefär ta en timme.

5. Undvik pyreldning
Om du pyreldar ligger miljön pyrt till. Elda istället så brasan brinner friskt och röken nästintill är osynlig från skorstenen. Kommer det svart eller mörkt grå rök från skorstenen innebär det att förbränningen är dålig i kaminen eller att du använder blöt ved. När brasan sedan brunnit ut ska askan vara grå och finfördelad. Användning av upptändningskuddar minskar mängden aska.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy