Alla ämnen
Pellets

Ägare säljer 70 procent av Vida till Canfor

Ägarna av Vida AB har kommit överens med det kanadensiska bolaget Canfor Corporation om att sälja 70 procent av sina aktier till dem. De nuvarande ägarna av Vida kommer att behålla 30 procent av aktierna i Vida samt fortsätta vara ansvariga för den dagliga driften av koncernen. 

– Vi har haft en relation med Canfor under flera år och det är ett företag som präglas av hög kvalité, både i sina produkter men även hur de driver företag. Vi är stolta över att få Canfor som delägare och att Vida på så sätt kan växa och stärkas på den globala marknaden, säger Santhe Dahl, koncernchef Vida AB.

Canfor är en av världens största producenter av sågade trävaror, pappersmassa och papper, med bas i Vancouver, Kanada. De sysselsätter 6 500 personer och sågar årligen 10 miljoner kubikmeter, producerar 1,4 miljoner ton massa och papper samt 400 000 ton pellets. Bolaget har idag 25 sågverk i Kanada och USA, fyra massabruk, ett pappersbruk samt tre pelletsfabriker. Bolaget är noterat på Torontobörsen.

– I och med förvärvet är vi glada över att bli en global producent och leverantör av sågade trävaror. Vida är ett välrenommerat varumärke som passar väl in i vår strategi att erbjuda våra kunder högkvalitativa produkter med stort kundfokus. Vi är glada att Santhe Dahl och Måns Johansson, vice vd på Vida, kommer fortsätta att leda bolagets verksamhet i Sverige. Vi välkomnar Vidas skickliga ledning, duktiga medarbetare och moderna anläggningar till vårt bolag, säger Don Kayne, koncernchef på Canfor.

Vida kommer fortsätta att producera sågade trävaror, träemballage, modulhus samt biobränsle under sitt egna varumärke. Santhe Dahl, koncernchef, och Måns Johansson kommer fortsätta att vara ansvariga och sköta den dagliga verksamheten.

Sågade trävaror i från Vida i Karlshamns hamn på väg till USA.
Sågade trävaror från Vida i Karlshamns hamn på väg till USA. Sågade trävaror i från Vida i Karlshamns hamn på väg till USA.

De nuvarande ägarna i Vida säljer 70 procent av samtliga sina aktier till ett värde av 3 990 miljoner svenska kronor på kassa- och skuldfri basis. Affären beräknas vara klar under det första kvartalet 2019 och är villkorad av due diligence, färdigställande av viss transaktionsdokumentation och sedvanliga tillträdesvillkor, inklusive nödvändiga myndighetsgodkännanden.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy