Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Alla biogasbilar, även efterkonverterade, får klimatbonus

I dag beslutade regeringen om ändringar i förordningen kring klimatbonusbilar. Ändringarna innebär bland annat att även nytillverkade, efterkonverterade gasbilar kan få bonus, något som hittills inte varit möjligt.

Energigas Sverige har under en längre tid försökt få igenom en förändring av förordningen, och har bland annat lämnat in en hemställan till regeringen i frågan, meddelas i ett pressmeddelande som gick ut i dag.

Det är mycket positivt att alla nya gasbilar nu kan få klimatbonus inom ramen för bonus malus. Beslutet innebär att alla som väljer att satsa på en klimatsmart gasbil nu får den bonus de har rätt till. Det kommer också att ge ytterligare en skjuts till gasbilsmarknaden. Förhoppningsvis kan det få fler tillverkare att lansera gasbilar, säger Maria Malmkvist, vd på Energigas Sverige.

Bilar som tillverkas som gasbilar från början har redan från början fått klimatbonus. Men en konsekvens av den tidigare förordningen kring klimatbonusbilar var att nya, efterkonverterade gasbilar inte fick bonus. Det handlade om bilar som var typgodkända som bensinbilar, men sedan konverterades till gasdrift av tillverkaren innan försäljning till slutkund.

Även efterkonverterade bilar får klimatbonus

I och med dagens besked från regeringen har detta alltså ändrats. Samtidigt ändras gränsvärdet för hur mycket en klimatbonusbil får släppa ut från 60 till 70 gram koldioxid per kilometer.

– Beskedet att även nya efterkonverterade gasbilar får klimatbonus är extra glädjande i ljuset av att regeringen häromdagen kom med förslag på att regelverket kring klimatbonusbilar även ska gälla som ny miljöbilsdefinition, säger Maria Malmkvist.

Bonus-malus-systemet

Personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar med utsläpp under 70 gram koldioxid (CO2) per kilometer kan få en bonus (bidrag). Storleken på bonusen ökar ju lägre utsläppen är. Den maximala bonusen för bilar med nollutsläpp är 60 000 kronor. Gasbilar kan som lägst få en bonus på 10 000 kronor.

Bilar med höga utsläpp får högre fordonsskatt (malus) under de första tre åren. Malusen omfattar bilar med utsläpp över 95 gram CO2 per kilometer. Nivån för malusen ökar i relation till utsläppen. Bilar som kan drivas med alternativa drivmedel, som E85 (etanol) eller fordonsgas (en blandning av biogas och naturgas) omfattas inte av malusen.

Läs regeringens pressmeddelande

Ändrade förutsättningar för klimatbonus vid köp av bil
Ändrade förutsättningar för klimatbonus vid köp av bil Ändrade förutsättningar för klimatbonus vid köp av bil

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy