Den 20 april invigdes en ny reserv- och topplastpannan på Ingelsta-området i Norrköping. Investeringen var på 350 miljoner kronor. Per-Anders Tauson, vd på Navirum Energi AB (ett dotterbolag till E.ON) och Sophia Jarl (M) kommunalråd förrättade invigningen genom att klippa bandet.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Premiumkonto med inloggning
- Full tillgång till låsta artiklar
- Full tillgång till kartor och översikter
- Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
- Välj månadsbetalning eller årsbetalning
Den nya anläggningen har en effekt på 70 MW effekt. Anläggningen kommer inte att gå hela året utan när det är som kallast eller som reserv om någon annan anläggning i Norrköpings fjärrvärmenät inte kan leverera värme.
Drifttiden uppskattas till 300-500 timmar per år. Det kan ge minskade utsläpp av koldioxid med 7 500 ton per år.
Förberedd för träpulver
Anläggningen är förbered för att kunna använda träpulver. För att det ska vara möjligt behöver anläggningen kompletteras med system för mottagning, lagring av pellets samt utrustning för malning och inmatning av träpulver.
– Det är också möjligt att bygga på med ytterligare en enhet för 70 MW värme. När och om det blir av hänger på hur mycket anläggningen kommer att behöva användas och samverkan med hela Navirums produktionsanläggning i Norrköping, berättade Jonas Lind, försäljnings och kundchef på Navirum i Norrköping.
Passade inte kommunens framtidsplaner
Den nya anläggningen har kommit till efter att kommunen för cirka tio år sedan började planera för att utveckla en ny stadsdel i hamnområdet.
Där fanns en äldre topplastanläggning som inte passade in i kommunens planer. Efter långa förhandlingar kom kommunen och E.ON överens och det första spadtaget för den nya anläggningen togs 2019.
Kurvig väg
– Vi trodde att det här projektet skulle bli en enkel och rak resa, men det har varit en allt annat än rak väg. Det har varit många intressanta omständigheter med leverantörer och annat. Vårt team på plats har varit de som har gjort det här möjligt och det känns fantastiskt att vi får fira detta idag, sa Per-Anders Tausson i sitt invigningstal.
E.ON tog beslut om 2017 att leverera energi baserad på förnybara och återvunnen energi 2025.
– Ingelsta är en viktig del i detta. Vi har under 2022 varit 98 procent förnybara och återvunna i Norrköping. Nästa steg är att bli klimatpositiva, sa Per-Anders Tauson.
Infångning av koldioxid
Navirum vill jobba med koldioxidinfångning på Händelö och har en unik möjlighet med de produktionsanläggningar som finns på Händelö.
– Vi har en unik möjlighet att fånga in både det biogena kolet och det fossila kolet. Detta vill vi kunna får bort från atmosfären och lagra i gamla borrhål i Nordsjön. Det är en aktivitet som pågår och vi har ett samarbete med Energimyndigheten. Vi ser framför oss att vi 2029-2030 ska ha en CCS-anläggning igång och att vi ska ha fångat en viss mängd koldioxid, sa Per-Anders Tausson.
– Jag hoppas att nästa spadtag och nästa invigning blir en ny CCS-anläggning.
Viktigt för stadens utveckling
Sophia Jarl, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande var på plats för att klippa bandet. Hon kommenterade den nya anläggningen så här:
– Det här har varit helt avgörande för att vi ska kunna utveckla inre hamnen på det sätt som vi nu kan göra. Det är genom att ha att bra samarbete med näringslivet som vi kan utveckla Norrköping för framtiden, och att vi ser gemensamt ser att Norrköping har en ljus framtid. Vi står för stora utmaningar i energifrågan. Det är extremt viktigt att det finns tillräckligt med energi för att skapa utrymme för den framtida utveckling, sa Sophia Jarl.