I fjol tvingades jag konstatera här i årets första ledare att 2014 var det varmaste året någonsin. Tyvärr varade det rekordet kortast möjliga tid. År 2015 blev ännu varmare globalt, men tack och lov börjar 2016 med vinter i Sverige.
Det innebar elpriser i januari som var mer normala för en vintermånad och de toppade på två kronor per kWh. Den sista helgen i januari är dock elpriset lågt igen, som lägst fyra öre per kWh.
Det kalla vädret i januari gjorde att det gick åt mer flis och pellets. En annan faktor som kommer att påverka bränslemarknaden framöver är att Fortum sista helgen i januari började elda flis i nya kraftvärmeverket KVV8.
Anläggningen i Värtan kommer att förbruka omkring 2,5 TWh flis på årsbasis så det kommer att märkas i Östersjöregionen. Inte så att det blir någon brist på bränsle, men volymen på flödena påverkas och det kommer att investeras i infrastruktur och på sikt kan kostnaderna för handel över Östersjön minska. Men även flödena av bränsle på tåg från terminaler i norra, södra och mellersta Sverige kommer att bli en positiv injektion. Kanske kan några nedlagda grotarbetslag komma igång igen och ge arbetstillfällen i glesbygd.
Logiskt att Boverket agerar ologiskt?
Svebio har länge kritiserat Boverket för att agera ologiskt. Svensk Fjärrvärme har varit ännu mer aktiva i sin kritik. Problemet som vi påpekat är att Boverket utformar regler så att en byggherre kan bygga ett sämre hus som läcker mer energi om man installerar en värmepump än om man använder fjärrvärme. Det är en konsekvens av att Boverket väljer att använda begreppet ”köpt energi” när de bedömer hur energieffektivt ett hus är.
Men från Boverkets utgångspunkt kanske det är mer logiskt. Boverkets uppdrag är att få fram fler bostäder. Därför är det ett problem när bostäder är dyra att bygga. Om man använder begreppet ”köpt energi” kan man bygga fler hus för samma pengar, tyvärr är en konsekvens att de förbrukar mer energi.
Nu kanske resonemanget blir väl hypotetiskt eftersom jag inte intervjuat Boverket om orsaken till att de väljer att räkna på ”köpt energi” istället för faktiskt förbrukad energi i ett nytt hus. Men kanske är det så att dagens krav på energisnåla hus är väl tilltagna och därmed ger dyrare hus än vad de behöver vara. Tänk om vi hade råd att bygga och bo i fler bra hus, tänk om kraven var mer anpassade till klimatet och kostnaden. Missförstå mig inte, visst måste vi bygga bra välisolerade hus. Men hela uppvärmningssektorn i Sverige är i princip redan förnybar, så graden av isolering i nybyggda hus är inte en global klimatfråga. Därför bör beslutet om hur väl isolerat ett hus ska vara bero på kostnaden för att isolera huset i förhållande till kostnaden att värma huset med förnybar värme nu och i framtiden. Kanske har vi redan en lagom nivå för hur husen ska isoleras, men låt oss då åtminstone bygga lika välisolerade hus oberoende av uppvärmningsform.
Lägg våra skattepengar på att ställa om transportsektorn – bostadssektorn är redan omställd och ger försumbara klimatutsläpp.
Följ med till Vilnius
Varför inte möta våren i Vilnius den 19–21 april? Då genomför Svebio och Litbioma tillsammans Nordic Baltic Bioenergy Conference under temat ”East meets West in bioenergy business”. Det kommer att bli härliga dagar med nätverkande och möjlighet att träffa aktörer från Vitryssland, Ukraina, Baltikum, Moldavien, Polen och Skandinavien. Vi ses där!
Gustav Melin, vd Svebio
Denna text publicerades först i Bioenergi nr 1-2016