Alla ämnen
Pellets

Bennsäters Sågverk fördubblar sin pelletsproduktion

Bennsäters Sågverk fördubblar sin pelletsproduktion
Tomas och Jonas Bennsäter tar emot den nya torken som anländer från Tyskland till Bennsäters Sågverk i Eringsboda.

Bennsäters Sågverk i Eringsboda i Småland investerar 10 miljoner kronor för att öka produktionen av pellets från sina egna biprodukter. Årsproduktionen av pellets ska öka från 3000 ton till cirka 7500 ton.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

– Vi har installerat en ny kvarn och en ny spåntork. Idag gör vi pellets av kutterspån från hyvleriet. Men med denna nya investering räknar vi med att kunna torka allt eget färskt spån som kommer ifrån sågen och pelletera det. Vi producerar cirka 3000 ton på årsbasis idag och kommer nog upp till mellan 7 000-7 500 ton per år, berättar Jonas Bennsäter, vd på Bennsäters Sågverk.

Samma pressar

Företaget kommer att använda samma pelletspress som tidigare, men ska gå upp i produktionstid och köra tvåskift för pelletsproduktionen och torken. Sågverket och hyvleriet kommer att fortsätta köras ett skift under dagtid.

– Vi behöver öka produktionstiden för pelletsproduktionen för att få igenom allt sågspån, förklarar Jonas Bennsäter.

Ökad pelletsproduktion ger ökat mervärde

Tomas och Jonas Bennsäter.

– Vi ser ett ökat mervärde i att göra mer pellets av eget sågspån, det är bakgrunden till investeringen. Idag använder vi en del av vårt sågspån till vår egen panna, men huvuddelen går till värme och elproduktion i kraftvärmeverket i Karlskrona. Ungefär en lastbil med släp per dag kör sågspån till Karlskrona. Genom att pelletera själva minskar transporterna. Men framförallt ger det ett mervärde att förädla själva, säger Jonas Bennsäter.

Kort genomförandetid

Bennsäters Sågverk tog beslutet att investera för ökat pelletsproduktion i våras. I somras gjorde företaget en hel del grävningar i sågplanen och har lagt nu kulvert.

En ny kvarn med högre kapacitet för att mala råvaran kom på plats under oktober. Den åttonde november levererades den nya torken från Tyskland. De stora delarna är investeringen i torken och kvarnen.

– Kvarnen är i full gång och den fungerar som det är tänkt. Vi har en mycket lämplig lokal där vi placerade torkanläggningen. Målsättningen är att vara igång med ökad produktion av pellets i början av december, efter cirka fyra veckors montage och intrimning, säger Jonas Bennsäter.

Spåntorken ska användas för att torka eget sågspån och mer än fördubbla produktionskapaciteten för pellets.

Nyutvecklat tork

Det är Ulf Nygren på Uny-Konsult som på uppdrag av Bennsäters Sågverk har tagit fram en lösning med ny tork och kvarn för att öka produktionen.

I ett andra steg kommer den befintliga pelletspressen att trimmas för att producera mer. Pressen byggs om och utrustas med nya elmotorer som ökar kapaciteten med cirka 30 procent.

– Kvarnen kommer från Salmatec och torken från New eco-tec i Tyskland. Det är en tork som jag har utvecklat tillsammans med New eco-tec under tre års tid. Detta är den första torken som kommer in i Sverige. Jag har byggt den på mitt sätt för att minimera risken för att det ska börja brinna, förklarar Ulf Nygren.

Spåntorken från New eco-tec har ett inbyggt brandskyddssystem och står i en befintlig lokal som också den har ett sprinklersystem för att skydda mot brand.

Ökad energibehov

Den nya torken kräver mer energi men det var inget problem för Bennsäters som har en befintlig panna med överkapacitet.

– Bland det första vi tittade på var hur mycket effekt vår panna kan leverera. En huvudanledning till att vi gick vidare med investeringen var att vi har en överkapacitet i pannan, säger Jonas Bennsäter.

Energianläggningen använder en bark och spån som bränsle. Den kan leverera värme med 4 MW effekt. Anläggningen byggdes 1989 och flyttades till Bennsäters 2014. Pannan levererades av VEÅ och förugnen av Jernforsen.

– För några år sedan renoverade vi pannan. Den har en bra kvalitet och är i väldigt bra skick, den kommer hålla många år till.

Flygbild över företaget.

Nytt brandskydd

Bennsäters har även investerat i brandskyddssystem för bandtorken. Dels är lokalen sprinklad och dels finns ett integrerat brandsläckningssystem i torken. Bennsäter har kompletterat med ny bufferttank och pump.

Den nya kvarnen är skyddad med ett system från Firefly.

Ökade bulkleveranser

Bennsäters har idag ingen egen säckningsanläggning utan kommer att fortsätta leverera pellets som bulk.

– Vi har befintliga kunder som vi räknar med kommer att ta emot den nya volym som vi ska producera.

Fakta

Leverantörer

Entreprenör: Uny-Konsult
Tork: New eco-tec
Kvarn: Salmatec
Materialhantering: PST
Brandskydd: Firefly

Stort intresse för ökad pelletsproduktion

– Vi hör att många tittar på att producera mer pellets. Jag tror att det är många som kommer att göra som vi har gjort, det vill säga att producera pellets själva istället för att sälja spånet oförädlat. Det finns många fördelar, till exempel att råvaran finns på plats.

Men det har varit ganska turbulent de senaste åren. Bara för ett och ett halvt år sedan hade många svårt att bli av med sitt sågspån. Det var hög produktion i sågverken och några gav i princip bort sågspån. Idag har det vänt och är svårt att få tag på spån. Det är en väldigt turbulent marknad.

Men ni vågar ändå satsa och investera?

Ja, vi tror definitivt att detta blir bra, avslutar Jonas Bennsäter.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy