Göteborg Energi planerar att bygga tre nya stora pelletspannor för mellanlast. De väntas bli klara 2025, 2026 respektive 2027.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Premiumkonto med inloggning
- Full tillgång till låsta artiklar
- Full tillgång till kartor och översikter
- Arkivet med E-tidningen Bioenergi sedan 2014
- Välj månadsbetalning eller årsbetalning
– Vi har en stor kapacitet för mellanlast i fjärrvärmesystemet som till måttliga utomhustemperaturer använder förnybara bränslen som pellets och el i värmepumpar. Vid lägre temperatur är vi beroende av gas och olja som bränslen. För att minska det beroendet behöver vi bygga pelletspannor på tre platser med en sammanlagd effekt på 140–180 MW värme, säger Martin Björk.
Mölndal först på tur
Ett av dessa projekt är ett samarbete med Mölndal Energi. Fjärrvämenäten i Göteborg och Mölndal är sammanbyggda och Mölndal Energi har ett befintligt miljötillstånd som gör det möjligt att bygga en pelletspanna vid Riskulla.
Projekt med Mölndal Energi är i gång med målet att bygga en pelletspanna för mellanlast med en kapacitet på omkring 50 MW.
En viktig förutsättning för projektet i Riskulla är att en ny fjärrvärmeledning, Lunnagårdsledningen tas i drift mellan Mölndal och Göteborg och planerad driftsättning är i slutet av 2023 och det projektet är i full gång.
Sävenäs och Sörred
Göteborg Energi planerar att bygga en andra pelletspanna i Sävenäs i öster med en effekt på cirka 80 MW där det finns en möjlighet att fördela effekten på två mindre pannor.
En tredje panna med en effekt på cirka 50 MW planeras i Sörred i väster. I Sörred har Göteborg Energi en befintlig verksamhet och levererar tjänster till Volvo Cars. Även här finns möjligheten att fördela effekten på två mindre pannor.
Upp till 75 000 ton pellets
De tre nya pelletspannorna planeras för att drivas som mellanlastanläggningar, vilket innebär drifttider på mellan 1500 och 2000 timmer per år.
– Det kan bli ganska stora mängder pellets, upp till 75 000 ton per år, som behövs och det kommer att påverka pelletsmarknaden, säger Martin Björk.
Klar 2025
Pelletspannan vid Mölndals Energi kan komma i drift 2025. De två andra under 2026 och 2027.
Men tidsplanen är osäker eftersom alla tillstånd inte är klara och upphandlingen kan ta tid.
Ny ångpanna och biobränsle i Ryaverket
En stor bioångpanna med 170 MW effekt för el- och värmeproduktion planeras vid Rya gaskombikraftverk, stora pelletspannor på sammanlagt upp till 180 MW planeras i samarbete med Mölndal Energi, vid Sörred på Hisingen och vid Sävenäsverket. Biobränsle kan bli aktuellt i gasturbinerna i Rya gaskombikraftverk.