Annons Annons
Annons Annons

EthaDrive – banar väg för stora volymer hållbart drivmedel

EthaDrive är ett unikt samarbete för klimatsmarta tunga transporter, med fokus på svensk biodrivmedelsteknik från Lantmännen. Nu samlar projektet intressenter som vill följa med på resan mot den cirkulära bioekonomin.

EthaDrive lanserades i Norrköping den 3 oktober, och är ett världsunikt, rullande showcase för klimatsmarta tunga transporter. Etanoldrivna lastbilar ger tillgång till världens överlägset största biodrivmedel, som kan minska koldioxidutsläppen med 90 procent jämfört med diesel, och som redan produceras i stor skala i Sverige. Med fordonsflotta från Scania och det svenskproducerade biobränslet ED95 är projektet ett kraftfullt bevis på att även tunga, långväga transporter kan ställas om och minska sin klimatpåverkan.

Anmäl ditt intresse

Inom projektet EthaDrive kommer en flotta av etanoldrivna lastbilar och tillhörande tankinfrastruktur etableras i och omkring Östergötland. EthaDrive blir en global utställning med världsledande svensk biodrivmedelsteknik, inklusive Lantmännen Agroetanols bioraffinaderi i Norrköping.

Företag som är intresserade av att vara en del av EthaDrive och ta del av erbjudanden inom projektet, såsom leasing av fordon, välkomnas att snarast anmäla intresse via ethadrive.se.

Bränslet ED95

ED95 är ett etanolbaserat biobränsle för anpassade dieselmotorer. Det består av ca 95 procent etanol samt tändförbättrare, smörjmedel och korrosionsskydd. ED95 ger både bra energieffektivitet och minskad klimatpåverkan – och är ett miljömässigt hållbart biodrivmedel för tunga transportfordon som bussar och lastbilar. Råvaran till etanolen kommer från svenskt skogs- och jordbruk.

EthaDrive är ett unikt samarbete för klimatsmarta tunga transporter

EthaDrive är ett unikt samarbete för klimatsmarta tunga transporter

Vi använder oss av cookies. Läs mer