Annons Annons
Annons Annons

Preem väljer Haldor Topsoe för sin nya biodrivmedelsfabrik

Preem har valt Haldor Topsoes HydroFlex-teknologi för att producera ren förnybar diesel och jetbränsle vid sitt raffinaderi i Göteborg i Sverige. Produktionsenheten har en kapacitet på 16 000 fat per dag vilket motsvarar en årlig produktionskapacitet på ungefär en miljon kubikmeter biodrivmedel. Det i sin tur kan uppskattas motsvara cirka 25 procent av Sveriges förbrukning av förnybara bränslen 2030. Denna volym förnybart bränsle kan minska utsläppen från bilar och flygplan med 2,5 miljon

Den nya anläggningen planeras tas i drift 2024 och kommer att vara helt avsedd för att producera förnybara drivmedel från tallolja, fetter och andra förnybara råvaror.
– Preem vill fortsätta omvandlingen mot ett hållbart samhälle och öka produktionen av förnybara bränslen i Sverige. Den nya anläggningen är en viktig milstolpe för oss, men detta är bara början. Preems mål är att bli världens första klimatneutrala petroleums- och biobränsleföretag med nettoutsläpp i hela värdekedjan före 2045 och produktion av förnybara bränslen är en väsentlig del av ambitionen. Vi är mycket nöjda med vårt långvariga samarbete med Topsoe och ser fram emot nästa del av vår gemensamma resa mot mer hållbar transport, säger Petter Holland, vd för Preem.

Mer än 10 års samarbete

Preem var ett av de första transportbränsleföretagen som började omvandlingen mot förnybara bränslen. I mer än ett decennium har företaget samarbetat med Topsoe för att förnya området.

Haldor Topsoe

HydroFlex ™ -teknologin omvandlar en mängd olika förnybara råvaror till transportbränslen.

– Vi är djupt engagerade och stolta över vårt samarbete med Preem, som är en riktig föregångare inom förnybara bränslen. Vi har arbetat tillsammans om förnybara bränslen sedan 2007 och 2010 tog vi den första uppbyggda sambehandlingsenheten i drift för att producera förnybar diesel. Sedan dessa tidiga dagar har vi ökat effektiviteten och produktionsvolymen i vår gemensamma insats för att göra förnybara bränslen till ett genomförbart alternativ. Vi är verkligen glada över att börja nästa ambitiösa fas av vårt partnerskap, säger Morten Schaldemose, EVP för Haldor Topsoe.

Avtal med SAS

Som ett resultat av att Preem valde HydroFlex ™ -tekniken med sin kapacitet att producera förnybart jetbränsle har Preem tecknat en avsiktsförklaring med flygbolaget SAS för att leverer detta drivmedel till de nordiska marknaderna.

Projektet är baserat på HydroFlex ™, en ledande utprovad Topsoe-teknik för att producera förnybara bränslen, som bensin, diesel och hållbart flygbränsle, från alla förnybara råvaror. Topsoe kommer att licensiera och leverera grundteknik, egenutrustning, katalysatorer och tekniska tjänster.

Vi använder oss av cookies. Läs mer