Annons Annons
Annons Annons

Scandinavian Biogas dotterbolag ska leverera flytande biogas till Hurtigruten

Biokraft, Scandinavian Biogas dotterbolag i Norge, har ingått ett flerårigt avtal med Hurtigruten om leverans av flytande biogas (LBG) till Hurtigrutens fartyg. Partnerskapet signalerar ett paradigmskifte inom sjöfartsnäringen då det leder till omfattande utsläppsminskningar.

Avtalet med Hurtigruten ska ses som ett nästa steg i Scandinavian Biogas utveckling och är en naturlig följd av förra årets driftsättning av världens största anläggning för flytande biogas i Skogn, Norge.

Hurtigruten

Hurtigruten beslutade under 2017 att investera drygt sju miljarder kronor i teknik och hållbara lösningar fram till år 2021.

Anpassar minst sex fartyg

Det nya avtalet löper under drygt sju år och är det största globala avtalet hittills avseende leverans av LBG till ett rederi. Det innebär att biogas producerad av organiskt avfall kommer att levereras till minst sex av Hurtigrutens fartyg som kommer att anpassas för biogasdrift från och med år 2021.

Den första leveransen flytande biogas producerad vid biogasanläggningen i Skogn väntas ske under 2020.

Omställning inom sjöfarten

– Med detta avtal visar Scandinavian Biogas, Biokraft och Hurtigruten vägen för en hållbar omställning bort från fossila bränslen inom sjöfarten. Vi tar därmed ett viktigt steg för att förändra en bransch som i dag står för en stor del av världens koldioxidutsläpp, säger Matti Vikkula, vd på Scandinavian Biogas.

Investerar sju miljarder

Hurtigruten, som i dag är världsledande inom sjöfartsturism och expeditionsresor med kryssningsfartyg, beslutade under 2017 att investera drygt sju miljarder kronor i teknik och hållbara lösningar fram till år 2021. Genom att driva fartygen med en kombination av el, naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG) blir Hurtigruten det första rederiet i världen att använda biogas i större skala.

– Detta partnerskap är ett stort och viktigt steg för oss, för gröna lösningar inom sjöfarten och, inte minst, för miljön. Biogas är det grönaste bränslet för vår bransch och vi ser det som en tillgång och självklar lösning. Det är vår förhoppning att sjöfartsnäringen följer denna utveckling, säger Daniel Skjeldam, vd på Hurtigruten.

Daniel Skjeldam, vd på Hurtigruten.

Daniel Skjeldam, vd på Hurtigruten.

Biogas för sjöfarten

Hurtigruten är en viktig symbol inom norsk och internationell sjöfart, med gäster från hela världen till resmål som Antarktis, Arktis och norska kusten varje år. Partnerskapet mellan Biokraft och Hurtigruten statuerar exempel för sjöfartsnäringen.

– Vi är mycket glada över detta samarbete med Hurtigruten som nu introducerar biogas som bränsle inom sjöfarten. Norges historia som en ledande sjöfartsnation sträcker sig flera generationer tillbaka. Haven drabbas just nu hårt av miljöförstöring och klimatförändringar. Biokraft verkar därför för att åstadkomma förändring genom att satsa på biogas tillsammans med dedikerade partner som Hurtigruten, säger Håvard Wollan, vd på Biokraft.

Produktion av flytande biogas

Scandinavian Biogas driver världens största produktionsanläggning för flytande biogas (LBG) i Skogn utanför Trondheim. Vid anläggningen framställs flytande biogas baserad på organiskt avfall från den norska fiske- och skogsindustrin, som nu kommer att levereras som bränsle till Hurtigruten. Vid full produktion kommer anläggningen årligen att framställa 12,5 miljoner normalkubikmeter biogas.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2019 som du hittar i vårt bibliotek med e-tidningar

Vi använder oss av cookies. Läs mer