Annons Annons
Annons Annons

Scandinavian Biogas levererar flytande biogas till Holland och Tyskland

Genom ett utvidgat avtal med holländska gasdistributören Rolande ska Scandinavian Biogas förse den holländska och tyska marknaden med Bio-LNG. Detta samtidigt som tyska, holländska och belgiska åkerier i allt större utsträckning vill ställa om till förnyelsebara bränslen.

Avfallsbaserad flytande biogas (Bio-LNG) kommer från 2022 kunna tankas på Rolandes 20 tankstationer i Nederländerna, Belgien och Tyskland.

Totalt handlar det om 90 GWh Bio-LNG per år. Som jämförelse motsvarar 90 GWh Bio-LNG ungefär årsförbrukningen för 200 lastbilar som kör 100 000 kilometer eller 15 000 bilar som kör 1000 mil om året.

– Vi ser fram emot att erbjuda mer Bio-LNG till våra kunder inom kort. Efterfrågan från kunderna ökar i takt med att vi ser fler och fler miljömedvetna företag. Samarbetet med Scandinavian Biogas har precis börjat, säger Jolon van der Schuit, vd på Rolande.

Scandinavian Biogas

Foto: Rolande biogas

Storsatsar på biogas

Scandinavian Biogas har under de senaste åren satsat på flytande biogas. I flytande form tar gasen bara en sjättedel så mycket utrymme som i komprimerad form och 600 gånger mindre än i gasform. Detta innebär betydligt effektivare lagring samt transport och ett idealiskt biobränsle för lastbilar, färjor och industriella applikationer.

I dag är den mesta fordonsgasen på kontinenten fossil naturgas, men kunder och distributörer ställer efter hand allt högre krav på mer och mer inblandning av förnyelsebar biogas i bränslet.

– Detta samarbete är jätteroligt och ett kvitto på att vi tänkt rätt. Vi märker av ett stort intresse för flytande biogas hos olika aktörer i Europa. Den europeiska gasorganisation NGVA har satt 280 000 gasdrivna tunga lastbilar i Europa som mål 2030. Jag tror att vi kommer se mycket mer av detta framöver, det finns redan över 400 gastankställen i Europa för flytande gas (LNG samt bio-LNG) och nätet byggs ut i snabb takt, säger Matti Vikkula, vd för Scandinavian Biogas.

För Scandinavian Biogas ersätter avtalets volymer ett tidigare publicerat avtal.

Läs mer: Nytt i Svebiobloggen: DN-journalist får klimatpris för dubbel bokföring

Om Scandinavian Biogas

Scandinavian Biogas är en av Sveriges största privata producenter av biogas. Bolagets projekt genomförs i nära samarbete med privata och kommunala aktörer i Norden och framför allt i östra Mellansverige, som i dag är bolagets huvudmarknad. Scandinavian Biogas bedriver också biogasverksamhet i

Vi använder oss av cookies. Läs mer