Annons Annons
Annons Annons

Sverige får fortsatt skattebefrielse för flytande biodrivmedel

EU-kommissionen meddelar att Sverige även 2022 får skattebefrielse på flytande biodrivmedel. Det innebär att Sverige kan arbeta vidare med omställningen till förnybart samhälle och för att uppnå Parisavtalet, skriver Energifabriken i ett pressmeddelande.

EU ger fortsatt skattebefrielse ett år till. Inom EU finns olika krafter gällande biodrivmedel. EU har en låg ambition och ser för ensidigt på el och vätgas. Men det är inte en lösning om man vill nå ett förnybart samhälle, då måste alla förnybara tekniker användas. Fortfarande år 2040 bedöms biodrivmedel göra större klimatnytta än elektrifieringen. Det tar lång tid att byta ut en fordonspark.

Rapsodling

Raps, en av få råvaror som idag används till inhemskt biodrivmedel.

– Vi ska använda alla tillgängliga förnybara tekniker. Biodrivmedel är det snabbaste sättet att ställa om, det gör man på en dag. Sedan när fordonet byts ut kan man se på andra förnybara drivmedel som biogas, el, etanol eller vätgas, säger Henrik Fridholm Marknadschef på Energifabriken.

En del av lösningen

Idag använder vi en miljard liter fossila drivmedel per dygn inom EU. Den samlade forskningen säger att vi har 10 år på oss att klara klimatet. För att kunna ersätta det fossila måste vi accelerera omställningen kraftigt de kommande åren. Biodrivmedel är en del av lösningen.

Vi använder oss av cookies. Läs mer