Annons Annons
Annons Annons

Biobränsle viktigt för Mackmyra Whisky

På Mackmyra strävar man alltid efter att tillverka whisky på ett så modernt, effektivt, besöksvänligt och miljövänligt sätt som möjligt. För att kunna göra det bestämde Mackmyra Whisky sig för att bygga världens mest klimatsmarta destilleri. Magnus Dandanell, vd för Mackmyra Whisky, förklarar här för Bioenergi varför biobränsle är viktigt för Mackmyra Whisky. Den 14 november har du möjlighet att följa med Svebio på studiebesök till Mackmyra Whisky.

Mackmyra Whiskys gravitationsdestilleri får hetvatten från en fristående pelletsvärmecentral. Foto: Mackmyra

Mackmyra Whiskys gravitationsdestilleri får hetvatten från en fristående pelletsvärmecentral. Foto: Mackmyra


Följ med på studiebesök till Mackmyra Whisky!

Den 14 november har deltagare i Svebios Stora Biokraft- och Värmekonferens möjlighet att besöka Mackmyra Whisky och höra mer om anläggningen. Bionär kommer att vara på plats och visa pelletsanläggningen som levererar hetvatten till Mackmyra Whiskys klimatsmarta gravitationsdestilleri. Efter besöket på Mackmyra Whisky åker vi vidare till Mackmyraterminalen i Forsbacka, mellan Gävle och Sandviken, lastas biobränslen från Mellanskog på tåg för leverans till Fortums kraftvärmeverk i Värtan. På kvällen anordnar Mackmyra en whiskyprovning under konferensmiddagen på Högbo Brukshotell. Missa inte detta! Läs mer och anmäl dig


– Det är fördelaktigt ekonomiskt att använda biobränsle. Driftsmässigt har det också varit väldigt bra med den Bionäranläggning som står bredvid whiskyfabriken. Pellets är driftsäkert och bra jämfört med den elpanna vi hade tidigare, som krävde mer underhåll. Dessutom har vi ett jämnare pris med pellets jämfört med el, säger Magnus Dandanell.

Miljöfördel

Till det kommer den miljö- och innovationssyn som genomsyrar varumärket. Många andra whiskytillverkare använder fortfarande olja.

– Det finns ingen nackdel med att använda biobränsle i relationen med våra kunder, men vi har nog inte utnyttjat alla fördelar ännu. Vi märker att vissa större kunder tycker att det är jättebra. Vi väntar bara på att det här verkligen kommer att krävas av whiskytillverkare i världen. Vi ligger bland de tio procent som är bäst i världen, och det kommer att vara en fördel framöver, säger Magnus Dandanell.

Bionär sköter allting

Mackmyra har ett avtal med Bionär och köper energi från anläggningen. Bionär sköter allting med anläggningen och levererar hetvatten till Mackmyra Whisky.

– Vi kan styra både värme och kyla mycket bra i anläggningen och då blir det jämna jästemperaturer och jästider vilket i sin tur ger en bra kvalitet på produkten, konstaterar Magnus Dandanell.


Denna text publicerades i Bioenergis Industriguide 2015. Läs mer om Mackmyra Whiskys gravitationsdestilleri här

Bionärs värmecentral

Bionär AB äger och driver den värmecentral som levererar 130-graders hetvatten till Mackmyra Whiskys destilleri. Värmecentralen byggdes av KLM Energi & Mekanik, Norrtälje. Pannan levererades av Danstoker och brännaren av Linka.

Pellets är det biobränsle som driver panncentralen.

Vi använder oss av cookies. Läs mer