Annons Annons
Annons Annons

Valmet levererar ny kraftvärmeanläggning till Lidköping Energi

Valmet kommer att leverera en avfallseldad ångpanna till Lidköping Energi AB i Lidköping. Den nya pannan kommer att omvandla 130 000 ton avfall per år till fjärrvärme, industriellt varmvatten, industriell ånga och elektricitet.

Beställningen av denna nya kraftvärmeanläggning ingår i Valmets beställningar från första kvartalet 2020. Värdet på en beställning av denna storlek brukar ligga  över 10 miljoner euro. Den nya pannan planeras starta 2021.
– Vi är mycket stolta över de förbättringar vi kommer att göra. Vi kommer att bli mer kostnadseffektiva, producera mer energi och framför allt minska vårt miljöavtryck. Våra miljöstandarder är redan bland de bästa i världen, men nu kommer vi att ta ytterligare ett steg framåt. Vi har goda erfarenheter av Valmets teknik, men inför denna investering följde vi en strikt utvärderingsprocess för att se till att vi fick den bästa lösningen vi kunde hitta, säger Stina Bergenheim, VD på Lidköping Energi.

Lidköping Energi

Valmet kommer att leverera en avfallseldad ångpanna till Lidköping Energi AB i Lidköping.

Ersätter två äldre pannor

Den nya pannan från Valmet kommer att ersätta två 35-åriga pannor och Lidköping Energi kommer också att vidta andra åtgärder för att öka återvinningen av energi från bränslet. När alla uppgraderingar är på plats kan den årliga elproduktionen fördubblas.
– Pannan från Valmet representerar beprövad teknik som uppfyller EUs krav på industriella utsläpp med bred marginal. Jag är glad över projektet och ser fram emot att förverkliga det tillsammans med Lidköping Energi, säger Anders Victorén, försäljnings- och projektledare på Valmet.

Omfattning av Valmets leverans

Valmet kommer att leverera hela pannanläggningen med kringutrustning, som bränsle- och askhanteringssystem. Leveransen inkluderar byggnation, drifttagning och utbildning. Pannan kommer att ha en värmeeffekt på 20 MW och kommer att baseras på Valmets bubblande fluidiserade bädd (BFB)–teknologi med Advanced Combustion Zone (ACZ ™) för mycket effektiv utsläppskontroll. Pannan kommer att kunna köras med en bred bränslemix, inklusive industriavfall, avfallsbränsle (RDF), biomassa och kommunalt avfall. Det finns för närvarande 20 ACZ-pannor i drift som körs på ett brett spektrum av bränslen. De senaste designändringarna har förbättrat teknikens servicevänlighet och korrosionsbeständighet ytterligare.

 

Om Lidköping Energi
Lidköping Energi AB ägs helt av Lidköpings kommun. Företaget har cirka 60 anställda och förser 4200 kunder med fjärrvärme, el och varmt vatten samt ånga för industriellt bruk. Lidköping Energi arbetar för att utveckla kostnadseffektiva och moderna energisystem som bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Vi använder oss av cookies. Läs mer