I oktober 2015 döptes och proveldades en ny bioeldad panna som Biodal byggt i Insjön. 35 miljoner kronor har investerats i anläggningen som ska producera värme till ägarbolagen Bergkvist-Insjön och Dala Energi.
Den nya pannanläggningen som har byggts på älvbrinken vid Bergkvist-Insjöns sågverk har tagit ett år att uppföra. Pannan har kapacitet att producera 12 MW hetvatten och kommer att eldas med pellets från Falu Energi & Vatten samt torrflis och andra spillprodukter från sågverksområdet.
Klarar både pellets och torrflis
– Från början var tanken att installera en pelletspanna men när vi tog in offerter såg vi att det fanns en panna på marknaden som klarade både pellets och torrflis. Genom att använda torrflis från sågverket och pellets kapar vi onödiga transporter och minskar koldioxidutsläppen, säger projektledaren Per Brandes.
Leverans från Belgien
Pannan har levererats av det belgiska företaget Vyncke och är designad för att möta de nya EU-krav som inträder år 2020.
– Den har en lång uppehållstid i förbränningskammaren, mer än 2,5 sekunder vid full last, och en helt vattenkyld eldstad säger Per Brandes.
Vid extremt kylig väderlek, kallare än 35 minusgrader, finns möjligheten att toppa pannans effekt upp till 15 MW med pellets.
Klarar låga utsläpp
Askan som blir över efter förbränningen kommer att tas om hand och användas till att bygga vallar i sågområdets östra del.
För Bergkvist-Insjöns del innebär den nya rökgasreningstekniken bland annat en minskning av oönskade partiklar från 250 mg till 20 mg /Nm3 vid 13 procent CO2 jämfört med gamla pannor när multicyklonfilter byts ut mot elfilter.
Energi till industri och fjärrvärme
– Tillsammans med de ombyggnationer som vi har gjort vid sågverkets egna pannor innebär den här satsningen att vi har stabil produktion av hetvatten under de närmaste 15–20 åren, säger Peter Eklund, vd vid Bergkvist-Insjön. Pannan kommer att säkra värmeförsörjningen för sågverkets torkanläggning och når hushållen i Insjöns tätort genom fjärrvärmenätet.
Bakgrunden till satsningen är att både Bergkvist-Insjön och Dala Energi har energianläggningar som börjar bli till åren och behöver bytas ut mot mer miljövänlig produktion. För två år sedan bildades det gemensamma bolaget BIODAL som nu har investerat mer än 35 miljoner kronor i den nya anläggningen.
– Idén uppstod när vi hittade en gemensam affärsmöjlighet som kan göra båda företagen mer konkurrenskraftiga samtidigt som den gynnar miljön. Det här är ett bra exempel på hur ett energibolag och skogsindustrin kan samarbeta, säger Hans Bywall, vd vid Dala Energi.
Första pannan till Sverige
Dirk Vyncke, från tillverkaren Vyncke, hade rest till Insjön för att vara med under dopet. Det här är den första pannan i sitt slag som företaget levererar till Sverige.
– Det är inspirerande att se det här samarbetet mellan ett bolag med huvudägare inom den offentliga sektorn och ett helt privat företag. Det har gett mig nya idéer som jag tar med mig hem, konstaterar Dirk Vyncke.
Döpt till Jenny
– För regionen och för företag i Dalarna är den här typen av samarbeten och investeringar oerhört viktiga. Att våga tro på och satsa inför framtiden, säger Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (C), som efter proveldningen döpte pannan till dagens namn Jenny.
Traditionen med att döpa pannor har projektledaren Per Brandes tagit med sig från Baltikum där han jobbade på 1990-talet.
– Jag har tagit fasta på den traditionen och föreslår alltid att nya pannor döps till ett kvinnonamn, säger Per Brandes.
Text: Karin Jansson
Denna text publicerades först i Bioenergi nr 6-2015
Fakta
Om pannan Jenny
- Kapacitet: 12 MW
- Förbrukning: Cirka 16 000–17 000 ton träbränsle om året
- Produktion: Cirka 42–44 GWh per år
- Tillverkare: Vyncke