Alla ämnen
Biovärme

Biovärmen en viktig grund för Sveriges energisystem på 564 orter i landet

Biovärmen en viktig grund för Sveriges energisystem på 564 orter i landet
I det senaste numret av Bioenergi kan du läsa ett reportage om Soraya Axelsson, talesperson för CCS och Martin Tofft, chef för Öresundskrafts kraft- och värmeproduktion. Foto: Torbjörn Esping

I detta senaste numret av Bioenergi lyfter vi fram biovärme, biokraft och rökgasrening.

Biovärmenäten är den viktigaste grunden för att värma upp Sverige. På minst 564 orter (vi kan ha missat några orter med biovärme) över hela landet levereras värme till villor, lägenheter, skolor, sjukhus, äldreboenden, fastigheter, företag och industrier.

En lång rad olika biobränslen står för huvuddelen av råvaran, men även avfall varav en de fossil plast, samt restvärme från industrier som använder biomassa som råvara är en viktig del.

Hundratals produktionsenheter

Biovärme är en decentraliserad energiförsörjning, uppdelad på hundratals produktionsenheter som ofta försörjs med restprodukter från skogsbruk eller skogs- och träindustri, ofta från lokala, regionala eller nationella källor.

Det är ett värmesystem som minskar beroendet av utländska leverantörer, men som i många falla fungerar utmärkt med internationella leverantörer. Mångfalden av leverantörer, både nationellt och internationella ger en ökad trygghet.

Värmenäten avlastar också elsystemet. Vi behöver inte el för att värma dessa nät. Stora mängder el kan användas till annat. Men det går att värma näten med el om elens pris blir väldigt lågt, eller om bioenergins pris blir väldigt högt.

Värmenät och elproduktion

Värmenäten är också ett viktigt underlag för att producera el lokalt. Genom att koka vatten och driva en ångturbin som driver en generator omvandlas en del av värmen till el och det som blir över kan säljas till kunder på värmenäten.

Det är värdefull lokal elproduktion som avlastar elnäten ännu mer. Snart har hälften av värmenäten i Sverige någon form av elproduktion från biobränslen.

Nu står många aktörer inom biovärme inför ett nytt utvecklingssteg att, att ta tillvara en värdefull del av rökgaserna. Många anläggningsägare undersöker hur de kan leverera den attraktiva biogena koldioxid som sugits upp av växter och frigjorts i förbränningen.

Den biogena koldioxiden kan samlas in i skorstenen och sedan levereras till aktörer som vill använda den till att producera till exempel metan eller metanol. Intresset för metanol märks tydligt.

Sjöfarten betalar för utsläpp

En del av förklaringen är att sjöfarten från och med i år börjar betala för en del av sina utsläpp av fossil koldioxid. Denna andel väntas öka de kommande året vilket öppnar för en ny marknad med metanol baserad på biogen koldioxid.

Anläggningsägare kan också välja att lagra den biogena djupt ner i marken där den på lång sikt kan omvandlas till kalksten. Det pågår ett intensivt arbete för att utveckla även denna möjlighet. I detta nummer skriver vi om några aktörer och återkommer under året till flera.

Läs senaste numret av Bioenergitidningen här!

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy