Ørsted meddelar att en brand vid Studrups kraftvärmeverk norr om Århus i Danmark gör att de inte kommer att använda 600 000 ton pellets som tidigare planerat.
Den 22 september kom det larmet om rökutveckling från en stor pelletssilo som rymmer 55 000 ton pellets. Silon är 70 meter i diameter och släckningsarbete beräknades ta flera veckor. Östjyllands Brnadförsvar jobbade med att försöka tömma silon och kyla branden med kväve. Taktiken för släckningsarbetet var att försöka få ut pelletsen utan att tillföra för mycket syre. På det viset begränsades elden till en pyrande brand, men släckningen tog lång tid. En stor del av den pellets som tog ut ur silon var i bra skick och kan avvändas som bränsle. Den pellets som finns i silon är anläggningens buffertlager under eldningssäsongen.
Silon förstörd
Tre veckor efter att branden bröt ut meddelade Ørsted att de inte kommer att kunna använda pellet i Studsrups kraftvärmeverk i vinter eftersom silon är förstörd. Det innebär att upp till 600 000 ton pellets avbeställas eller säljas tillbaka. Det motsvarar cirka 20 procent av användningen av pellets i Danmark, som använder cirka 3 miljoner ton per år, både i hushåll och i stora kraftvärmeverk.
Vart den pellets som enligt plan skulle användas i Studsrups kraftvärmeverk nu tar vägen är oklart. I Danmark finns cirka 100 000 hushåll som har en pelletskamin. Men den pellets som är avsedd för studsrupsverket är av industrikvalitet och kan vara av sämre än den premiumpellets som brukar användas i pelletskaminer.
Ändrar marknadssituationen
– Branden på Studrupsverket ändrar oundvikligen situationen på marknaden för träpellets, kommenterar Henrik Nørbo Mosegaard ordförande i danska biobränsleföreningen, till Energy-Supply.dk
Den 5 oktober meddelande han att tillgången på pellets stabiliserat något i Danmark efter att drygt 32 000 ton pellets från USA hade anlänt till hamnen i Århus.
– Det innebär att tillgången på pellets är säkrad åtminstone fram till jul. Just nu råder ingen brist på pellets i Danmark, enligt honom.
Om Studrups-verket
Årligt behov av pellets: 800 000 ton
Eleffekt: 360 MW
Värmeeffekt: 515 MW
Ombyggt från kol till pellets: 2016