Annons Annons
Annons Annons

Skillnad på buller och buller

Vid en biobränsleterminal i Vallentuna norr om Stockholm håller företaget Eko Miljöpartner på att hantera en bullerkonflikt som uppstått med närboende vid terminalen.

Konflikten kring buller började för två-tre år sedan när verksamheten utökades vid terminalen. Sedan sommaren 2018 har Eko Miljöpartner jobbat med att ta tag i klagomålen.
– Vi hjälper till med en bullerutredning, vi har ändrat tider för när vi kör maskinerna och vi har infört egenkontrollplaner, säger Claes Cardell på Eko Miljöpartner.

Sebastian Calinescu, Eko Miljöpartner, Lotta Brandt och Claes Cardell, Eko Miljöpartner.

Sebastian Calinescu, Eko Miljöpartner, Lotta Brandt och Claes Cardell, Eko Miljöpartner.

Informationsmöte

Bioenergi besöker terminalen vid ett informationsmöte den 20 mars. Två närboende har dykt upp och diskuterar med Eko Miljöpartner och Skånela Transport, entreprenören som är på plats för att krossa stubbar och ris.

Oacceptabelt

– Helt oacceptabelt, menar Lotta Brandt, närboende, om det störande buller som hon hör i sitt hus, drygt 250 meter från terminalen. Dessutom blir det lerigt på vägen och lastbilar står ibland så att de hindrar trafiken, menar hon. Mellan terminalen och de närmast boende passerar E18. Trots det upplevs de maskiner som utför krossning på terminalen som mer störande.

Mer lyhörda nu

– Jag tror att man tidigare inte har varit lyhörda när folk har klagat. Detta informationsmöte kom till med väldigt kort varsel, och få hann komma hit. Men vi kan ha ett till möte senare i vår och berättar gärna vad vi gör för att minska störningar, säger Claes Cardell från Eko Miljöpartner.

Skånela Transport är på terminalen för första gången. Den maskin som används är ny och utrustad med den senaste motormodellen som ger lägre emissioner och låter mindre än den förra modellen.

Kaffe

Efter att ha stått en stund i den kalla vinden och diskuterat bestämmer Lotta och Claes att de ska ses hemma hos Lotta på en kopp kaffe med bulle efter lunch för att tillsamman lyssna och diskutera vidare. 


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 2-2019 som du hittar i vårt bibliotek med e-tidningar

Vi använder oss av cookies. Läs mer