Fjärrvärmen i Svedala ska byggas ut i två etapper av Bussme Energys dotterbolag Svedala Fjärrvärme. Den första etappen startar under våren 2017.
Värmeproduktionen kommer att ske i en fastbränslepanna på 5 MW som beräknas leverera omkring 20 GWh värme. Svedala Fjärrvärme planerar även att använda spillvärme från industrier för att ge värme till fjärrvärmenätet, bland annat har Sandvik ett gjuteri som kan komma att leverera spillvärme.
Klart till hösten
– Vi kommer att starta arbetet med att anlägga nya fjärrvärmekulvertar och en ny biobränslepanna under våren 2017 och redan till hösten ska pannan på 5 MW från Osby Parca vara klar att tas i drift, säger Sven Persson, vd för Svedala Fjärrvärme och ägare till Bussme Energy. Investeringen i Svedala är cirka 45 miljoner kronor varav Klimatklivet står för 17 procent eller cirka 7,5 miljoner kronor.
Panna i drift i Munka-Ljungby
– Vi har också utvecklat ett fjärrvärmeprojekt med biobränsle i Munka-Ljungby för 28 miljoner kronor med stöd från Klimatklivet. Dotterbolaget Munka-Ljungby Biovärme har startat en panna på 2 MW som ska leverera 8–9 GWh biovärme per år. Även den pannan är levererad av Osby Parca som har en bra modell på fastbränslepanna som passar oss. Den har en konstruktion med ett kylt rost som är lite speciellt, säger Sven Persson.
Denna text publicerades först i Bioenergi nr 1-2017
Fakta
Om Bussme Energy
Bussme Energy är ett familjeföretag som utöver verksamheten i Svedala även driver fjärrvärmeverksamhet i Glimåkra, Hästveda och Munka-Lungby, Kvidinge och Perstorp. Företaget sköter också driften av värmecentralerna i Vejbystrand och Hjärnarp i nordvästra Skåne på uppdrag av Öresundskraft.
Sven Persson, som har en bakgrund från Rindi, började bygga egna värmeanläggningar 2010. Bussme Energy tittar på ytterligare två till tre orter i södra Sverige för eventuell fjärrvärmeutbyggnad.