C3C Engineering är kanske mest känt för att erbjuda vuxenlego i form av betongblock för att bygga stödmurar och planlager i återvinnings- och biobränslebranschen. I år har företaget blivit Gasell i Kronobergs län och ny medlem i Svebio. Bioenergi träffar Tobias Runbjörk, utvecklingsansvarig på C3C som förklarar vad som är på gång.
– Legoblocken tillverkas till stor del av återvunnen betong och är per definition en återbruksprodukt med oerhört lång teknisk livslängd. Blocken kan användas under sin tekniska livslängd i många olika applikationer, säger Tobias Runbjörk och fortsätter, vi kallar systemet C3C blocksystem. Vi ligger nog i framkant i världen just vad det gäller antalet legotyper som tagits fram för att möta olika behov.
Mer än lego
Att gjuta betongblock och bygga murar låter så enkelt att många skulle kunna göra det själva, är det så enkelt?
– Det är enkelt att se möjligheterna. Det är också den stora fördelen för anläggningsägare – att deras anställda ser möjligheter att optimera drift och säkerhet ytterligare genom att köpa till några block och fixa lite till, för alla är ju utbildade i legobyggande och kan se möjligheterna. Vi inom C3C är duktiga på att projektera lösningar i form av en totalentreprenad med komplexa lösningar som till exempel hallkonstruktioner med tak. Vi har mer att erbjuda än endast legoblock i parti och minut, säger Tobias Runbjörk.
Energibranschen viktig
Tobias tar leveranserna till Borås Energi & Miljö som ett exempel.
– Dit har vi levererat flera olika lösningar, allt från stomsystem till stora teknikhus och huset för bränsleinmatningen till det nya kraftvärmeverket samt tanksystem för bassänger till reningsverket. Det handlar om balkar och väggar till huset för bränsleinmatningen i form av prefablösningar med Peab som vår direkta beställare. Återvinning och biobränslen är huvudbranscher och Tobias framhåller också Söderenergi som ett bra exempel där C3C och Söderenergi utvecklat lösningar stegvis för att öka lagringskapaciteten för biobränslen.
Ingen egen betongtillverkning
C3C har 13 anställda, huvudkontoret ligger i Växjö och omsättningen förra året landade på 111 miljoner kronor och under innevarande år är de i fortsatt stabil tillväxt. Överraskande nog har företaget ingen egen tillverkning av betong. Var sker då tillverkningen?
– Den sker väldigt decentraliserat över hela landet via underleverantörer på 80 produktionsplatser med kontinuerlig produktion och lagerhållning. Upplägget minimerar transporter och optimerar möjligheten till att använda återvunnen betong i produkterna. C3C har kontroll och håller samman hela logistiken för produktion och distribution med ett webbaserat system som vi har utvecklat själva, förklarar Tobias Runbjörk.
Inloggade användare
C3C satsar nu stort på att vidareutveckla sitt webbaserade digitala system som togs i drift i april. Tobias visar på skärmen att 203 användare är inloggade och jobbar i system medan intervjun pågår. Det är underleverantörer som producenter, logistikoperatörer och chaufförer. Framöver kanske även kunderna kommer att kunna logga in och göra enklare beställningar direkt i systemet, som en form av e-handel.
– Systemet ger i dag ett effektivt och kvalitetssäkrat sätt för produktion och leverans av produkterna. Vi jobbar med total transparens gentemot våra samarbetspartner. I systemet ser de vad vi gjort, lika väl som vi ser vad de gjort.
Matchar olika material
Även om C3C inte tillverkar någon egen betong så har fem personer i personalen klass 1-behörighet för platsgjuten betong.
– Vi kan utföra och kombinera prefabricerade lösningar med platsgjutning. Vi kan även kombinera med andra material som till exempel limträ, CLT och stål. Vi kan matcha ihop det bästa materialet för bästa funktion på rätt plats, säger Tobias Runbjörk.
Ny medlem – Varför har C3C valt att bli medlem i Svebio?
– Vi ser att vi har många innovativa och hållbara lösningar att erbjuda energibranschen. De bästa lösningarna kommer ofta fram i möten och Svebio erbjuder just nätverkande mötestillfällen och branschinformation. Då är det ju naturligt att bli medlem för att enklare kunna diskutera till exempel maximerad bränslelagringskapacitet. Vilket blir strategiskt viktigt för att möta väderutmaningar och samtidigt öka skydd mot till exempel brand, buller och dammspridning, konstaterar Tobias Runbjörk.
Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 6– 2018 som du hittar i vårt e-tidningsbibliotek.