Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Centerpartiets Federley och Källström fick se SEKAB:s biobränsleteknik

Fredrick Federley och Emil Källström från Centerpartiet besökte i går SEKAB:s anläggning i Örnsköldsvik. De fick se den teknologi som med svensk skog kan bidra till att Sverige blir fossilfritt. SEKAB hoppas att besöket ska leda till att skapa bindande mål i EU för avancerade biobränslen från 2021.

Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) har under lång tid arbetat för att EU ska öka andelen förnybar energi, där skogen spelar en stor roll. I går besökte han SEKAB i Domsjö tillsammans med Centerpartiets ekonomipolitiska talesperson Emil Källström, som är född i Domsjö. De fick se företagets teknik CelluAPP, som med svenska skogsrester bidrar till att skapa framtidens biobaserade bränslen för flyg- och transportfordon.

– Det är bra att politiker får se våra lösningar – som fungerar redan i dag. Nu krävs det att politiken och näringslivet vågar satsa så att tekniken kan användas i stor skala. Det skulle vara ett stort steg på vägen mot att göra Sverige fossilfritt, säger Thore Lindgren, vice vd för SEKAB E-Technology.

SEKAB är ett bra exempel

I mitten av januari röstade EU-parlamentet för bindande mål för användning av avancerade biobränslen från 2021. Men ministerrådet föreslår att kravet ska börja gälla först 2025. Det skulle riskera att äventyra nödvändiga investeringar. Parlamentarikern Fredrick Federley fick nu på nära håll se SEKAB:s teknik som producerar förnybar energi.

– SEKAB är ett bra exempel på ett svenskt företag som har tagit fram teknik som kan bidra till att minska fossilberoendet och öka andelen förnybar energi. För Sverige är skogen en viktig resurs som vi ska vårda och använda på bästa möjliga sätt, säger Fredrick Federley.

Länk till fler bilder från besöket på SEKAB:s hemsida

Isak Engqvist, Emil Källström, Lena Nordgren, Fredrick Federley och Thore Lindgren i SEKAB:s demoanläggning i Örnsköldsvik.
Isak Engqvist, Emil Källström, Lena Nordgren, Fredrick Federley och Thore Lindgren i SEKAB:s demoanläggning i Örnsköldsvik. Isak Engqvist, Emil Källström, Lena Nordgren, Fredrick Federley och Thore Lindgren i SEKAB:s demoanläggning i Örnsköldsvik.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy