Efter ett omfattande arbete har Kährs fått SBP-certifikat för sin pellets. Här förklarar Bruce Uhler, hållbarhetsansvarig på Kährs Group, mer om arbetet bakom och om nyttan med certifieringen.
Vilken var orsaken till att ni valde
att göra SBP-certifieringen?
– Det var för att försäkra våra kunder att de pellets vi levererar är tillverkade av råvaror som kommer från ansvarsfullt skogsbruk. SBP-certifiering har blivit ett krav från många stora köpare av pellets. Vi beslöt därför att jobba för att uppnå nå detta certifikat. Det visade sig vara extremt utmanande för oss eftersom vi har ett mycket komplext flöde av material. Vi behövde genomföra riskminimering och en slags ”due dilligence” av 450 olika leverantörer i 26 länder omfattande 14 olika träslag, omfattningen på uppdraget var nästan överväldigande, säger Bruce Uhler.
Hur mycket arbete var det?
– Det tog oss 14 månader att genomföra. Vi använde några skickliga konsulter i Danmark som hjälpte oss med en stor mängd pappersarbete, riskminimerings-arbete samt insamling av leverantörsuppgifter som vi behövde, genom att kontakta varje leverantör.
– Vi har ett materialflöde som bland annat kommer från Rumänien där vi har en golvfabrik. En del av den råvaran kan hamna i vår pellets. Vi behövde genomföra ett arbete med riskbegränsning. Vi har fantastisk personal på plats i Rumänien samt en grupp i Sverige som har jobbat flera hundra timmar med certifieringen.
Hur kom ni fram till att er
pellets skulle vara certifierad?
– Vi jobbar med Ekman & Co som har varit mycket hjälpsamma med att ge och råd och vägledning kring att göra det bästa av det överskottsmaterial som vi har från golvtillverkningen. Rådet var att certifiera pelletsen enligt SBP.
Nu har ni levererat pellets i ungefär ett år och har certifieringen klar.
Har det varit värt allt jobb?
– Ja, när det är över är det alltid bra. Vi har märkt att det ger ett högre värde på produkten och ger högre trovärdighet vad gäller produktens kvalitet. Det bidrar också till riskbegränsningen i vår råvaruförsörjning till golvproduktionen, förutom nyttan SBP-certifieringen har för energiprodukten.
Ni hämtar råvara från 26 länder och har kunder i 70 länder.
Finns det några svårigheter med att certifiera i olika länder?
– Vi behövde studera varje land som vi hämtar råvara från och vi gjorde några förändringar för att försäkra oss om att landet klarar kraven när det gäller risker för korruption.
– Vi studerade villkor för arbetskraft samt hur skogsbruket hanterades av lokala myndigheter. Det var ganska djupgående analyser och upplysande för oss. Det var en svår och lång process men det har gjort vårt företag bättre. Det blev en positiv effekt som berörde delar av verksamheten som ligger utanför pelletsverksamheten. Det har fört oss långt fram när det gäller informationen om våra råvaror, kanske också länge fram än våra konkurrenter när det gäller råvaruförsörjning och vi är mycket nöjda med det.
Vi behöver hantera omkring 45 olika certifieringar och regleringar globalt. Det trä vi använder i våra golv är troligen det mest certifierade i världen med alla de krav som vi nu uppfyller. Vi säljer till omkring 70 olika länder i dag. Även inom EU finns olika lokala regelverk eller krav från kunder i olika länder.
– Vi jobbar också med FNs 2030-agenda med målen för hållbar utveckling. Vi analyserade alla 17 målen 2019 och kom fram till att vi kan påverka sex av dem. Certifieringsverksamheten är en verklig läroprocess för oss kring hur vi agerar och utvecklas. Jag har fortfarande mycket att lära. Precis när vi tror vi har alla certifieringar som finns kommer det två nya. Det finns inget stopp.
Kommer ni att genomföra ENplus-certifiering?
– Nästa certifiering för vår pellets kommer troligen att bli ENplus. Vi har testat material i mer än två år för ENplus. Vi har goda förutsättningar för att gå vidare med ENplus-certifieringen, men har ännu inte fattat beslutet, avslutar Bruce Uhler.
Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 2-2020 som finns att läsa som e-tidning här