Alla ämnen
Bioekonomi

Den positiva klimatnyheten som ignoreras

Den 4 november, mitt under klimatmötet COP26 i Glasgow, presenterades en positiv klimatnyhet som nästan helt ignorerades av ledande medier, både i Sverige och globalt. Nyheten handlar om att den globala avskogningen har minskat påtagligt under de senaste åren. Istället för en årlig ökning med 1,8 procent de senaste tio åren, noterar klimatforskarna inom Global Carbon Project nu en årlig minskning med 4 procent.

Det är en mycket positiv ny trend, som kan förstärkas under de kommande åren, sedan 132 länder, samt EU, skrivit på en deklaration om att stoppa all avskogning och markförsämring (land degradation) till 2030.

Att helt stoppa avskogningen kommer säkert inte lyckas. Det behövs inte heller, eftersom världens skogar som helhet ökar i volym.

Men det skulle vara ett stort framsteg om man kunde minska avskogningen till ett minimum. Redan har en del ledare i utvecklingsländer påpekat att ett stopp för avskogning inte kan vara absolut. Indonesiens miljöminister Siti Nurbaya Bakar påpekade exempelvis att man måste tillåta avverkning för vägbyggen och andra viktiga utvecklingsprojekt. Städer och industriområden växer också ut på skogsmark på många håll.

Hög trovärdighet

Global Carbon Projects årliga redovisning har hög trovärdighet och är den allmänt erkända redovisningen av den globala koldioxidbalansen.

Den kommer varje år i november inför det årliga klimatmötet. Förändringen från föregående år när det gäller utsläpp och upptag från förändrad markanvändning, är mycket stora.

Den som vill fördjupa sig i beräkningarna kan läsa denna artikel i Carbon Brief. Vad forskarna ser är en helt annan trend de senaste åren än den man tidigare redovisat.

Nyheten i siffror

Det globala koldioxidutsläppet från förändrad markanvändning (läs: avskogning) har de senaste tio åren varit i genomsnitt 4,1 miljarder ton CO2, en revidering från förra årets siffra, då man angav 5,7 miljarder ton CO2/år….

Läs hela blogginlägget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy