Ett litet mejeri i Värmland, beläget två mil norr om Säffle, producerar lokal mjölk med bioenergi. För drygt ett år sedan tog Wermlands Mejeri steget att göra en lyckad energikonvertering – från fossil olja till hållbar bioenergi.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Med hjälp av en mobil bioenergianläggning producerar de ånga till processen. Pannan drivs av träpellets och har en effekt på 700 kW. Leverantör av bioenergianläggningen är BKtech, ett bolag som arbetar med mobila och fasta bioenergilösningar för industri- och energiföretag.
Wermlands Mejeri grundades redan 1996, men gick efter ett år i konkurs. År 2015 var det dags att på nytt starta verksamheten – då med veteranen Yngve Gustafsson i spetsen.
Lyckat med lokalproducerat
Tanken var att producera 9 000 liter lokal mjölk i veckan, men verksamheten gick så bra att mängden mjölk snart fördubblades.
– Sedan starten 2015 har mejeriet pratat om att byta ut den gamla oljepannan från 1980-talet. Vi har tidigare undersökt möjligheten att elda med pellets – men tillverkarna vi pratade med kunde inte garantera att vi skulle klara effekttopparna. Men för 1,5 år sedan tog vi kontakt med BKtech och det visade sig att tekniken nu var mogen, berättar Mikael Nilsson, driftansvarig på Wermlands Mejeri och fortsätter:
– Vi tog in flera offerter och valde BKtech.
Känslig tillverkningsprocess
Mejeriet behöver en anläggning som kan nå rätt pastöriseringstemperaturer. De behöver värma upp produkterna över 72 grader i 15 sekunder samt över 90 grader vid fermentering.
Mejeriprodukterna skickas dagen efter tillverkning till butikerna, då mejeriet saknar lager.
– BKtech har verkligen lugnat oss i vår oro att byta panna, vi ångrar absolut inget när det gäller vår satsning på pellets, den har fungerat nästan till 100 procent. Ekonomiskt har bytet av panna visat sig vara en bra investering – den bästa investeringen vi gjort. På ett år har vi sparat ungefär 600 000 kronor, kommenterar vd:n Yngve Gustafsson i en kundintervju.
Pengar från Klimatklivet
En annan viktig aspekt som fick mejeriet att våga satsa, var att de fick bidrag från Klimatklivet till bioenergianläggningen.
– Vi gjorde en Klimatklivetansökan och det gick väldig bra. 70 procent av den totala kostnaden finansierades av Klimatklivet. Totalpriset för bioenergianläggningen blev 4,5 miljoner kronor, säger Mikael Nilsson.
Smidig installering
Wermlands Mejeri beställde anläggningen BioOne Steam 700 kW under våren 2021. I september samma år var den på plats. Panncentralen tillverkades hos BKtech i Blomstermåla och levererades sedan tillsammans med en pelletssilo.
Installationen tog två veckor och det enda mejeriet behövde förbereda var en gjuten platta.
– En fördel med anläggningen är att den inte tar så stor plats, då lagret för pellets sitter ovanpå pannan – likt en kyrka, säger Mikael Nilsson och berättar att mejeriet även köper lokal pellets från Solörs fabrik nära Säffle.
Pelletsleverans varannan månad
Silon rymmer 55 ton pellets och anläggningen sväljer 200 ton om året. Mejeriet tar emot en mindre leverans av pellets ungefär varannan månad.
– Vi trodde först att BKtech gjort en glädjekalkyl angående hur mycket pellets som skulle gå åt – men det har visat sig stämma. Att elda med pellets istället för olja, har gjort att vi sparat mycket pengar på bränsle. Miljöaspekten är också väldigt viktig för oss, säger Mikael Nilsson och tillägger att han är förvånad över hur bra förbränningen i anläggningen är.
– Jag trodde att jag skulle få tömma aska hela tiden, men nu har det gått mer än ett år och behållaren är inte full än.
Fakta
Fakta om projektet
Industri: Livsmedelsproduktion
Produkt: BKtech BioOne Steam 700 kW för produktion av ånga
Bränsle: Lokal träpellets från Solör i Säffle
Utsläppsreducering: 93 procent
Ekonomisk besparing per år: 600 000 kronor
Kan själva
Hittills har Mikael Nilsson skött anläggningens service själv. Men han planerar att BKtech ska komma och göra en årsservice, så han kan lära sig och hädanefter sköta även denna själv.
– Vi erbjuder serviceavtal i olika grader, men Wermlands Mejeri har kunnig personal på plats, så de har varit självgående, säger Jonas Gustavsson, projektledare på BKtech.
Hur ser efterfrågan ut på era anläggningar?
– Många industrier strävar efter en miljövänligare produktion. Efterfrågan har ökat nu när energi- och gaspriserna gått upp, speciellt bland större industrier. Wermlands Mejeri är ett av de mindre företagen vi arbetar med, säger Jonas Gustavsson och berättar vidare:
– Vårt största projekt nu är två 15 megawattpannor som vi ska leverera till ett energibolag. Vi ser även en ökad efterfrågan internationellt och har hittills sålt pannor till Kroatien, Danmark och Schweiz. Vi har specialiserat oss på bioenergianläggningar för industrin som levererar ånga, hetolja, hetvatten eller varmvatten snabbt, och som kan reglera effekten snabbt upp och ned – något som industrin ofta kräver.