Europa har verkligen energikris. Hela Västeuropa har i många år investerat i sol, vind och naturgas. Konsekvensen har blivit ett ökat behov av naturgas för både uppvärmning och elproduktion. Samtidigt har EU:s egna naturgasresurser minskat i snabb takt.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Ur ett svenskt perspektiv har det varit svårt att förstå varför Tyskland väljer att byta från kol och kärnkraft till fossil gas och göra sig mer beroende av Ryssland? I Nederländerna planerar man till och med fortsatt användning av fossil gas i sina prognoser för 2050.
De tre Beneluxländerna och Malta är sämst i Europa på förnybar energi. Inget av länderna nådde sitt 2020-mål trots att de inte behövde mer än 10–14 procent förnybar energi.
Ländernas misslyckade energistrategi har slagit hårt i vinter. Naturgaspriserna har gått upp fyra-fem gånger från normalpriser runt 200 kronor per MWh till priser runt 800 kronor per MWh, se diagram.
Det höga gaspriset är skälet till höga elpriser i Europa och i Sverige.
Utsläppsrätterna ger långsiktig förändring
Att förutsäga hur naturgaspriserna blir i framtiden är knappast möjligt. Men naturgasen är inte enda skälet till höga energipriser i vinter.
Äntligen har också handeln med utsläppsrätter börjat fungera och slagit prisrekord efter rekord. Även om naturgaspriserna sjunker tillbaka kommer sannolikt koldioxidutsläpp att kosta mycket pengar i framtiden.
När utsläppsrätter handlas för 90 euro per ton koldioxid, som i början av februari 2022, blir kostnaden för att producera el i kolkondenskraftverk omkring 90 öre/kWh dyrare på grund av utsläppsrätten.
Vid samma pris på utsläppsrätt kostar el från naturgas ungefär 40 öre mer per kWh el att producera.
Resultatet blir att även om naturgaspriserna sjunker tillbaka kommer elpriset i Europa vara 30–40 öre högre per kWh än för ett år sedan.
Höga kostnader för fossil energi öppnar för biobränslelösningar. Sedan september har det varit billigare att producera el med pellets i kondenskraftanläggning än med kol eller gas.
Även om viss miljörörelse är negativ till biobränsle är det svårt för dem att hålla emot så kraftiga ekonomiska incitament. Det finns heller inte rimliga miljöskäl till att hindra biobränsleutveckling nu när tuffa hållbarhetskriterier fungerar i alla sektorer.
I Tyskland har fjärrvärmeverk börjat ta kontakt med industri för att fråga om de kan köpa spillvärme för att bli mer energieffektiva men även biokraftvärmelösningar kommer att byggas överallt.
I många länder installerar man pelletskaminer i hushållen som komplement till värmepump eller gas. Kort och gott är vi på väg in i den bästa internationella biobränslemarknaden någonsin.
Kommer vår bransch att kunna svara upp med investeringar i ny produktion av både bränslen och utrustning. Det blir som vanligt mycket spännande att följa. Vi rekommenderar två möjligheter för nätverkande och nya affärer.
Följ med oss till Nantes där projektet Swedish Bioenergy Climate Solutions finansierat av Energimyndigheten samlat en svensk delegation till mässan Bio360 expo och kom på pelletskonferens i Stockholm.