Orkla Foods i Kungshamn har i början av sommaren tagit i drift en ny energianläggning och därmed tagit ett stort steg för att lämna användningen av fossila bränslen för livsmedelsproduktion.
Den nya anläggningen ska klara Orkla Foods livsmedelsproduktion med ånga med biogas baserat på avfall från den egna tillverkningen som bränsle.
Orkla Foods i Kungshamn tillverkar bland annat Kalles Kaviar, Abbas fiskbullar och andra livsmedel baserade på råvaror från havet. Orkla och tidigare Abba har haft ett långsiktigt arbete med miljöförbättringar och vann E.ONs e-prize för sitt arbete redan 2010.
– Miljöförbättringar har alltid varit en viktig aspekt för det här bolaget. Vi har tittat på förbättringar på energisidan och såg för några år sedan, när Rena Hav bestämde sig för att etablera en biogasanläggning nära oss, att nästa steg var att gå över till biogas. Vi har som mål att bara använda förnybar energi 2020, säger Glenn Nordfeldt, platschef på Orkla Foods i Kungshamn.
Bytt bort oljan
– Från och med nu kör vi enbart med gasol och är förberedda på att köra med biogas i början av 2019 när biogasanläggningen blir klar, säger Jan Persson, projektledare på Orkla i Kungshamn. Den äldsta oljepannan som nu är ersatt var 48 år gammal. Totalt sett använder Orkla 10 GWh energi per år för livsmedelsproduktion i Kungshamn.
Avancerad lösning
En av finesserna med den nya pannan är att det går att mixa biogas och propangas i varje brännare. Pannan är utrustad med två helautomatiska simultanbrännare från Weishaupt. Biogasen har lägre energiinnehåll än propangas, men kan mixas enligt tre recept upp till 100 procent biogas. Lösningen med två brännare ger också möjlighet att köra anläggningen med låg effekt, eftersom en brännare kan släckas vid behov.
– Brännarna är utrustade med den modernaste tekniken som ger mycket låga utsläpp. Jag tror att detta är det första brännarsystemet av denna typ som Weishaupt levererat i Sverige. Vi har kört igång anläggningen och den har gått väldigt bra. Den automatiserade övervakningen underlättar driften av anläggningen, säger Jan Persson.
VEÅ har haft totalansvar för leveransen
– Det är roligt att leverera till en så stor koncern som Orkla. Omfattningen av vår leverans är panna, ekonomiser, brännare, skorsten, kondensattank, installation av bränsleförsörjning för gasol samt biogas, ång- och kondensatledningar samt varmvattenledningar till ny värmeväxlare för fastighetsvärme. VEÅ har också ansvarat för projektering, projektledning, installation och driftsättning. Pannan har en effekt på 9,2 MW och levererar ånga med 13 bars tryck, säger Thomas Claesson, marknadschef på VEÅ.
Här finns leverantörer av utrustning och tjänster för industrikonverteringar
Läs tidningen Bioenergis uppdaterade översikt med drygt 60 företag som levererar utrustning eller tjänster för att konvertera från fossilt till förnybart med bioenergi i lösningar anpassade för industriprocesser eller för uppvärmning. Du hittar översikten på www.bioenergitidningen.se/e-tidning-kartor
Fakta
Om projektet
Investering: 12 miljoner kronor inkl. tillbyggnaden
Stöd: 4,7 miljoner kronor från Klimatklivet
Totalleverantör: VEÅ
Panna: VEÅ
Brännare: Weishaupt