Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Ett lyft för SunPines nya andra fabrik för biodrivmedel

SunPines nya andra fabrik börjar ta form. Huvudkolonnen på är nu på plats i stativet.
– Det är en utmaning att transportera och hantera så här stora delar, konstaterar Ulrika Hagman, projektledare för investeringen.

De stora lyften är nu avklarade. Större kärl och kolonner som utgör stommen i processen att frigöra talldiesel ur talloljan har nu monterats. Det mest spektakulära lyftet handlade om den stora kolonnen. Bara att frakta den enorma pjäsen till Haraholmen i Piteå var en utmaning i sig. På hala inlandsvägar med egen sandande bil framför sig rullade ekipaget i 20 kilometer i timmen.

Sunpine_lyft
Stora kolonnen lyfts på plats i SunPines nya andra fabrik. Stora kolonnen lyfts på plats i SunPines nya andra fabrik.

Ulrika Hagman, projektledare för investeringen på SunPine:
– Allt måste genomföras med säkerheten främst. Det har tagit tid, men gått bra. Bara att manövrera kolonnen in på fabriksområdet är en utmaning i sig och sedan att genomföra själva lyftet. Vi har systematiskt löst en serie komplexa lyft, så nu känns det bra att ha de här stora delarna på plats.

Lyft med två kranar

Lyftet av den spektakulära pjäsen kunde genomföras utan några problem, tack vare en noggrann detaljplanering och riskanalys. I sakta mak lyftes den av två kranar horisontellt från trailern för att sedan rätas upp lodrätt och i en kran lyftas den sista biten upp och in i fabriksstativet. Peter Drugge, tf vd, SunPine, gläds åt att arbetet går framåt:
– Givetvis känns det bra att vi steg för steg kommer vidare i projektet. Det är ett stort projekt att bygga en helt ny fabrik intill en fullt fungerande processindustri. Det är många saker som måste vägas in och beaktas.

Investerar 400 miljoner

Enligt planen ska den nya andra fabriken stå klar i november 2020. Företagets investeringar i befintlig fabrik och den nya fabriksanläggningen kommer landa över 400 miljoner kronor. Jonas Vinblad von Walter, produktionschef, ser fram emot att få starta upp en andra fabrik:
– Vi får en större flexibilitet med en andra fabrik, med större volymer och två produktionslinjer kommer vi kunna klara av en större variation på råvaran. Vi får ett bredare spann som vi klarar av att köra vilket är bra. Vi blir också energieffektivare per ton talldiesel vi producerar. Vi blir på det viset än mer hållbara, vilket är viktigt.

Hösten 2019 invigdes ett nytt laboratorium och ett nytt kontor för att ge plats för ett nytt större SunPine. Under året kommer cirka tio nya rekryteringar genomföras där bolaget söker bland annat elektriker, ingenjörer, mekaniker och processoperatörer.


Om SunPine

SunPine är världsledande vad gäller framställning av andra generationens förnyelsebara drivmedel. Råvaran är en restprodukt från pappers- och massatillverkning. Råtalldiesel från SunPine blandas in i Preems produkt Evolution Diesel. SunPine tillverkar 100 000 kubikmeter talldiesel per år som reducerar 250 000 ton koldioxid, vilket motsvarar utsläppen från 157 672 dieselbilar. SunPine omsätter 1,2 miljarder SEK.

Sunpines historia
Idén att utvinna diesel ur råtallolja kommer från Lars Stigsson som 2005 undersökte hur detta skulle kunna vara möjligt. Kemisten Valeri Naydenov tog fram en färdig modell för processen och företaget SunPine startades 2006 med Sveaskog, Södra Skogsägarna, Preem och KIRAM som ägare. På rekordtid byggdes en fullskalig produktionsanläggning som stod klar 2010. 2014 gick det internationella kemiföretaget Lawter in som delägare i Sunpine genom att investera i en ombyggnad av Sunpines anläggning för att också tillverka harts. SunPine ägs idag av Preem, Sveaskog, Södra och Lawter.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy