Inför valet till EU-parlamentet 2024 vill tidningen Bioenergi och Svebio kartlägga vad de ledande kandidaterna från varje parti har för uppfattning i de viktigaste frågorna för bioenergibranschen.
Enkäten är upplagd så att vi har formulerat ett antal påståenden och vi vill veta om kandidaterna instämmer helt (++), delvis (+/-) eller inte alls (- -). Partierna har också kunnat ge kommentarer vid varje påstående.
Bioenergi är EU:s största förnybara energikälla och står dessutom för den största inhemska energiproduktionen i EU – mer än egen olje-, kol- eller naturgasproduktion.
Under den gångna mandatperioden behandlade EU-parlamentet ett antal avgörande frågor för bioenergiförsörjningen.
I flera fall innebar förslagen och vissa av besluten att det införs begränsningar för produktionen av biobränslen. Vi kan förvänta oss att frågor kring bioenergi kommer att vara viktiga även under den kommande mandatperioden. Det är bakgrunden är vi velat få kandidaternas syn på några centrala frågor som rör bioenergipolitiken.
Redaktionen kommenterar:
Minska klimatutsläppen med 95 procent till 2040
Centerpartiet kommenterar Bioenergis EU-valenkät.
”Centerpartiet anser att 2040-målet inte får äventyra EU:s åtagande under Parisavtalet. Därför förordar vi ett mål om att minska klimatutsläppen med 95% till 2040, helt i enlighet med det europeiska vetenskapliga rådet för klimatförändringar (ESABCC) som föreslagit att EU till 2040 bör uppnå en nettominskning om 90–95 procent jämfört med 1990”
Läs Centerpartiets alla enkätsvar här.
Det behövs hållbara fossilfria drivmedel
Kristdemokraterna kommenterar Bioenergis EU-valenkät.
”Även på längre sikt, när vägtransporterna i huvudsak har elektrifierats, kommer det behövas hållbara fossilfria drivmedel till delar av vägtransporterna, vissa arbetsmaskiner samt flyg och sjöfart. Utöver att minska utsläppen av växthusgaser kan användningen av fossilfria drivmedel skapa affärsmöjligheter för producenter i en växande svensk bioekonomi och bidra till att Sverige minskar beroendet av importerad olja från andra länder.”
Läs Kristdemokraternas alla enkätsvar här.
En större del av biomassan ska användas i långlivade produkter
Liberalerna kommenterar Bioenergis EU-valenkät.
”Markanvändningssektorn med skogen som viktigaste kolsänka måste öka kolinbindningen. EU ska sätta ambitiösa mål som sedan den nationella politiken säkerställer sker på ett effektivt sätt som är proportionerligt med ett aktivt skogsbruk. Sveaskogs och Statens Fastighetsverks skogsbruk ska ta stort ansvar för Sveriges lever upp till måluppfyllelse av åtaganden inom LULUCF och EU:s strategi för biologisk mångfald.”
”En större del av biomassan ska användas i långlivade produkter och produkter som återanvänds flera gånger. När biomassa eldas bör inriktningen vara att fånga och lagra koldioxiden.”
Läs hela Liberalernas enkätsvar här.
Grödobaserade bränslen behövs i omställningen
Miljöpartiet kommenterar Bioenergis EU-valenkät.
”Grödobaserade bränslen behövs i omställningen och för oss är det viktigt att det finns incitament för att kunna använda framförallt restprodukter men även i viss mån hållbart producerade energigrödor i de fall detta inte konkurrerar med livsmedelsproduktion. Även om EU-politik inte konkret begränsar användningen genom förbud finns det andra sätt man från EU-nivå begränsar användningen, och från europeiskt perspektiv finns viktiga skäl för det då det finns hållbarhetsproblem i värdekedjan som på EU-nivå inte minst är internationell, och det finns konkurrerande behov av samma mark.”
”Begränsningen är därför viktig för att säkerställa att det vi främjar är hållbart och europeiskt. Därför stödjer vi också EU:s etanoltullar mot Brasilien och USA, då vi måste säkra upp att de grödobaserade biodrivmedlen är hållbart tillverkade och inte bidragit till t.ex. avskogning av regnskog. ”
Läs hela Miljöpartiets enkätsvar här.
EU brister i förståelse för svenska skogsbruket
Moderaterna kommenterar Bioenergis EU-valenkät.
”Vi anser att de förslag som avsåg att begränsa möjligheterna till att använda bland annat restprodukter från skogen bygger på en bristande förståelse för hur det svenska skogsbruket faktiskt fungerar. Under den kommande mandatperioden kommer Moderaterna fortsätta stå upp för en hållbar användning av svenska biobränslen.”
Läs hela Moderaternas enkätsvar här.
Skattefrihet för rena biobränslen är en prioriterad fråga
Socialdemokraterna kommenterar Bioenergis EU-valenkät.
”Skattefrihet för rena biobränslen är en prioriterad fråga för Socialdemokraterna att fortsätta driva, särskilt biogasen som förlorat detta stöd. Det är helt avgörande för att vi ska klara klimatmålen och ge jordbruket bättre ekonomi. Socialdemokraterna har på nationell nivå också föreslagit en storsatsning på ett ’Sverigebränsle’.”
Läs hela Socialdemokraternas enkätsvar här.
Skogspolitik är nationella angelägenheter
Sverigedemokraterna kommenterar Bioenergis EU-valenkät.
”De flesta medlemsländer saknar skog och skogsbruk av relevans och de flesta länder sakar därtill förståelse för och kompetens om skogsbruksfrågor. Detsamma gäller för de flesta tjänstemän i Bryssel. Orsaken till att EU har kompetens i skogsfrågor är en dom i EU-domstolen. Om det blir en fördragsändring bör Sverige kräva ett tydliggörande att skogspolitik är nationella angelägenheter.”
Läs hela Sverigedemokraternas enkätsvar här.
Åtgärder för att på sikt fasa ut kalhyggesbruket
Vänsterpartiet kommenterar Bioenergis EU-valenkät.
”Vi är inte emot att rester i form av grenat och toppar (GROT) används till biobränsle men anser att nuvarande skogsbruk i stora delar inte är hållbart. Det behövs därför tydligare reglering för att stärka miljöhänsynen i det intensiva skogsbruket, säkra skydd av skogar med höga naturvärden samt åtgärder för att på sikt fasa ut kalhyggesbruket. I ett skogsbruk som bedrivs inom ramen för att värna skogen som ekosystem och dess biologiska mångfald och kolinlagring är ett begränsat uttag av biobränslen möjlig enligt vår uppfattning.”
Läs hela Vänsterpartiets enkätsvar här.