Det Falkenberg Energi och Arla Foods i Falkenberg har tagit det första spadtaget för en ny biobränsleeldad energianläggning i anslutning till Arla Foods produktion. När anläggningen blir klar kommer den att förse Europas största produktionsanläggning för keso med förnybar processenergi och samtidigt möjliggöra en utbyggnad av fjärrvärmenätet i Falkenberg.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Arla Foods mejeri i Falkenberg är en del av Arla Foods, som ägs av mer än 8 400 bönder i Belgien, Danmark, Tyskland, Luxemburg, Nederländerna, Sverige och Storbritannien.
I Sverige har koncernen elva mejerier, huvudsakligen i södra och mellersta Sverige, inklusive Falkenberg.
Arla Foods i Falkenbergs mejeri öppnades 1965, har cirka 110 anställda och är Europas största anläggning för produktion av keso med en årlig förädling av cirka 100 000 ton mjölk.
Leveranssäkerhet
Som processindustri är en energiförsörjning utan avbrott en viktig faktor. För koncernen Arla är anpassning till SBTi-initiativet (Science Based Targets initiative) godkända åtaganden för minskning av växthusgaser en annan viktig faktor.
Under 2017 inledde företaget diskussioner med Falkenberg Energi om att ersätta två gaseldade ångpannor som har varit i drift på mejeriet sedan 1965.
Falkenberg Energi levererar för närvarande cirka 70 GWh förnybar fjärrvärme per år och håller på att bygga ut sitt fjärrvärmenät i kommunen.
Ny energianläggning
Diskussionerna ledde till att Falkenberg Energi investerade i en ny energianläggning på en ny tomt som ägs av Arla Foods och ligger i anslutning till mejeriet.
Den 5 MW stora anläggningen använder lokalt producerade skogsbränslen från avverkningsrester och kommer att leverera 1,5 till 2 MW hetvatten till mejeriet för processvärme och rumsuppvärmning, medan resten levereras till fjärrvärmenätet.
Den nya anläggningen, som har fått ett investeringsbidrag på 21,2 miljoner kronor från Naturvårdsverkets program Klimatklivet, förväntas blir klar under andra hälften av 2024.
Obemannad drift
Anläggningen är estetiskt utformad i linje med det omgivande industriområdet och kommer att vara en helautomatisk drift. Biobränslet kommer att levereras med lastbil. Bränslehanteringen inklusive mottagning, lagring och interntransport av bränsle är helt innesluten för att minimera damm och lukt.
Anläggningen är utformad för hög tillgänglighet och miljöprestanda. Samtidigt är den framtidssäkrad med plats för en eventuell framtida rökgaskondensor och/eller elgenerering med hjälp av en ORC-turbin (Organic Rankine Cycle).
Ny leverantör
Kontraktet för teknik, upphandling och konstruktion tilldelades AKJ Energiteknik AB.
Leveransen omfattar mark- och grundarbeten, stomme, överbyggnad, vågar, bränslehantering med traverskran. Fliseldad hetvattenpanna med selektiv icke-katalytisk reduktion (SNCR) för NOx-reduktion, reservbiogaspanna, ackumulatortank, rökgasrening med elfilter, reservkraftaggregat, rör, elarbeten, styr- och övervakningssystem med Citect.