Finspångs Tekniska investerar i en ORC-turbin för att generera el från den befintliga avfallsförbränningsanläggningen. Installationen är banbrytande inom energiåtervinning från avfall och gör Finspångs Tekniska till innehavare av Sveriges första avfallseldade kraftvärmeverk med turbin under 0,5 MW elektrisk effekt.
– Målet är att generera el med hjälp av den överskottsenergi som bildas vid avfallsförbränningen och installationen av en ny ORC-turbin väntas bidra till att täcka 60 procent av vårt eget elbehov, säger Peter Selleby, chef Energi på Finspångs Tekniska.
Hållbar energiproduktion
Finspångs Tekniska har som utgångspunkt att på ett hållbart sätt producera värme till fjärrvärmenätet. På den befintliga avfallsanläggningen finns en 10 MW avfallseldad panna där det avfall som blir kvar efter materialåtervinning tas om hand och nyttjas för lokal energiåtervinning till Finspångs invånare.
450 kW eleffekt
För att ytterligare utveckla sitt arbete mot ett hållbart energisystem har Finspångs Tekniska nu valt att ingå ett nära samarbete med norrköpingsbolaget Againity och investera i en ORC-turbin. Därmed kompletteras den befintliga värmeproduktionen med produktion av el. ORC-turbinen nyttjar hetvatten från avfallspannan och har en maximal kapacitet på 450 kW el vilket gör anläggningen till det första småskaliga kraftvärmeverket i Östergötland. Investeringen innebär rejält minskade elkostnader och ett tillskott i Finspångs Tekniska befintliga portfölj av egenproducerad el.
– Vi tycker det är riktigt kul med det här projektet som både innebär en installation här på hemmaplan i Östergötland och att vi samtidigt går in på ett nytt marknadssegment med avfallspannor, säger David Frykerås, vd på Againity. Vi tackar så mycket för förtroendet att få uppgradera Finspångs värmeverk till kraftvärmeverk.
Againitys 19:e ORC-turbin
ORC-turbinen som installeras i Finspång blir den 19:e som Againity tillverkar. Utöver pannan i Finspång är just nu ytterligare fem pannor på väg att kompletteras med Againitys ORC-turbiner runtom i Sverige.