I Linköping körde vid årsskiftet ett tiotal lastbilar från olika företag på flytande biogas. Men under februari har siffran mer än fördubblats, då en stor dagligvaruaktör via sitt eget åkeri börjat köra fjorton biogasdrivna lastbilar på lokalt producerad biogas. Transporter som sker med flytande och komprimerad biogas, sänker nettoutsläppen av koldioxid med upp till 95 procent jämfört med fossil diesel. Svensk Biogas i Linköping invigde sin andra tankstation för flytande biogas i juni 2020. Sedan dess har försäljningen av fossilfri och lokalproducerad flytande biogas ökat kraftigt.
Lokalt producerad biogas
– Det här betyder väldigt mycket för oss, inte minst i vår strävan att tillsammans med andra aktörer i regionen skapa ett resurseffektivare samhälle, där hållbara transporter är en viktig del i det. Det är väldigt roligt att andra ser de stora fördelarna med biogas som ju är ett bränsle som sluter kretsloppet, som dessutom produceras lokalt här i Linköping, säger Erik Nordell, produktansvarig för flytande biogas (LBG) på Tekniska verken.
Tekniska verken tar hand om matavfall från hushåll och slakteriavfall från industri, som sedan omvandlas till biogas via rötning. Tekniska verken har i drygt ett år producerat flytande biogas (LBG). Den framställs genom att biogasen renas och kyls ned till ca -162 grader Celsius i ytterligare ett produktionssteg. Anläggningen är den största av sitt slag i Sverige och kan förse upp till 250 biogasdrivna lastbilar med bränsle. Den producerade biogasen säljs och distribueras av Svensk Biogas i Linköping, som är ett helägt dotterbolag till Tekniska verken i Linköping.