Alla ämnen
Biokraft

Förnybar elproduktion har ökat med 85 procent – Från 1 till 242 biokraftanläggningar

Jämfört med 1980 kommer den förnybara elproduktionen 2020 att ha ökat med omkring 85 procent, från 59 TWh i huvudsak vattenkraft för 40 år sedan till 108 TWh i år: vattenkraft, vindkraft och biokraft, samt en liten mängd solkraft. Det framgår av Energiföretagens veckorapport Kraftläget.

Sandviksverket
Sandviksverket i Växjö, inne på tredje generationen biokraftvärme. Foto: Jonas Ljungdahl

Biokraften byggdes ut främst mellan 2003 och 2017 som kraftvärme i både fjärrvärmen och i skogsindustrin, med stöd av elcertifikatsystemet, och står för omkring 8 procent av den svenska elproduktionen.

Det finns 242 anläggningar för biokraftproduktion. Det framgår av vår Biokraftkarta, som finns att ladda ned på bioenergi-tidningen.se/e-tidning-kartor.

Växjö först med biokraft

Växjö Energi var först med att bygga om från olja till biobränsle. Redan 1980 fick man stöd av Överstyrelsen för ekonomiskt försvar, ÖEF, att bygga om sin oljepanna för att elda flis och andra biobränslen. Från 1983 blev det också elproduktion. Under 1990-talet byggdes många nya biokraftvärmeverk med statligt investeringsstöd. Men det var först med elcertifikaten 2003 som investeringarna tog riktigt stor fart.

Växjö blev ledande i världen att satsa fossilfritt och Växjö Energi är nu inne på sitt tredje stora biokraftvärmeverk, Sandvik 3, och stadens fjärrvärme är 100% fossilfri.

Bioenergi i perspektiv – Detta inlägg ingår i en serie som ger perspektiv på utvecklingen av bioenergiområdet sedan Svebio bildades 1980. 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy