Många länder är fortfarande starkt beroende av import av fossila bränslen och vägen till energioberoende och fossiloberoende är onekligen lång. EU har genom besluten i energi- och klimatpaketet Fit for 55 inlett en omfattande omställning av energisystemet, för att bli mindre beroende av importerade fossila bränslen.
Men det gäller också att rika länder som Norge, USA och Storbritannien tar skarpa beslut och inte lockas av ekonomiska intressen eller lobbying för att visa på en klar riktning.
EU-kommissionens missvisande reklam
Jag passerar en reklamskylt på Norra Bantorget på väg till Centralstationen. På den står en pojke och håller handen mot en solcell. Budskapet är enkelt: ”Frihet, fred och energioberoende. Du är Europa.”
Avsändaren är en kampanjlogga ”You are EU”. Man kan tolka budskapet ”energioberoende” välvilligt. EU har genom besluten i energi- och klimatpaketet Fit for 55 inlett en omfattande omställning av energisystemet, för att bli mindre beroende av importerade fossila bränslen.
Men fortfarande är Västeuropa den region i världen som är mest beroende av import av fossila bränslen, tillsammans med länder i Ostasien som Japan och Sydkorea. Och därmed är reklambudskapet från EU-kommissionen missvisande. Vägen till energioberoende och till fossiloberoende är fortfarande lång för EU.
Affischen är dessutom missledande på ett annat sätt. Solenergi är fortfarande en försvinnande liten del av EU:s energiförsörjning. När det gäller förnybar energi i EU kommer omkring 56 procent från biobränslen och bara 7 procent från solenergi, och mindre än två procent av den totala energiförsörjningen.
Men visst, det investeras mycket i solenergi nu, och det finns en EU-ambition att skynda på investeringarna i förnybar energi, särskilt sol och vind.
Starkt beroende av fossila bränslen
Som påminnelse lägger vi återigen in det här diagrammet som visar hur starkt beroende EU-länderna är av fossila bränslen, som dessutom i huvudsak är importerade. Siffrorna har ett par år på nacken, men förändringen de senaste åren är bara marginell.
Två EU-länder sticker ut, Sverige och Finland. De två länder som satsat stort på bioenergi. Hos de här två länderna återstår nästan bara oljeberoendet i transportsektorn medan i stort sett all uppvärmning och en stor del av industrin går på fossilfria bränslen.
Läs hela blogginlägget här.