Alla ämnen
Bioenergi i industri

Fossilfri ostkaka med VEÅs ångpanna och pellets från Stockhorvan

Nu kan du köpa fossilfri ostkaka från Frödinge. Redan tidigare fick ostkakefabriken hetvatten från Frödingesågen och förnybar vattenkraftsel som Orkla själva producerar i Norge. Men ångpannan drevs med olja. Nu är pannan utbytt och Frödingefabriken går helt på förnybar energi.

Bioenergin är ett lokalt kretslopp. Frödingesågen sågar timmer från skogen i omgivningarna och eldar bark och annat spill i sin panna. I samverkan med Vimmerby Energi & Miljö blir det fjärrvärme till Frödinge tätort. Dessutom levereras hetvatten till Orkla/Frödinge. Hyvleriet vid sågen ger torra spån som går till Stockhorvans pelletsfabrik ett par mil bort, som nu blir leverantör av 600 ton pellets per år för att driva ångpannan.

Bandet klipps till nya ångpannan.
Bandet klipps till nya ångpannan. Fr.v. Agneta Påander, Orkla, Joakim Rosén, Frödinge-Hällerum Timber, Björn Hellman, Livsmedelsföretagen, Ingela Nilsson-Nachtweij, Vimmerby kommun och Anders Törngren, Orkla Frödinge.

Samma ostkakerecept

Ostkaketillverkningen i Frödinge startade under 1950-talet, då Frödinge hade en lokal mejeriföreningen med eget mejeri. Direktören, Gösta Carlsson, kom på idén att göra småländska ostkakor. Receptet är detsamma i dag som vid starten 1955: mjölk, mjöl, socker, grädde, mandel och löpe. Den gången var det en investering på 3 000 kronor. I dag tillverkas också tårtor, pajer och bakelser – allt utom ostkakan säljs fryst. 6 000 bakelser i timmen kan de spotta fram. Ostkakorna utgör nu bara en fjärdedel av produktionen.

Frödinge är i dag en del av Orkla. Anders Törngren är platschef och driftig ledare för 90 medarbetare. Han har haft en central roll i att utveckla den fossilfria produktionen, med starkt stöd i bolagets ledning.

På väg mot fossilfrihet

Orklas CSR-direktör Agneta Påander berättade vid invigningen av pannan att Orklas valspråk är att ”erbjuda god mat som gör gott”. Att göra gott, det är också att ställa om till fossilfritt på de olika produktionsenheterna. Till 2030 ska alla anläggningar inom Orkla vara fossilfria och till 2025 ska bolagets egen klimatpåverkan ha minskat med 60 procent. Orkla har ett stort antal kända varumärken förutom Frödinge, som exempelvis Abbas, Kalles kaviar, Göteborgs Kex, Ekströms, Felix, Bob och Önos. Vid Frödinge-fabriken minskar nu koldioxidutsläppet med 900 ton per år.

Konverteringen i Frödinge har skett med stöd från Klimatklivet, som bidragit med 45 procent av investeringen.

Utmanade tekniska förutsättningar

Görgen Svensson på Meisab VVS i Kalmar har varit Frödinges konsult i projektet. Görgen gjorde förstudie och förprojektering. Projektet upphandlades som totalentreprenad med VEÅ i Sävsjö som leverantör. Görgen berättar om de särskilda förutsättningarna här i Frödinge:

Energibehoven är starkt cykliska, precis som på många industrier. Man måste snabbt kunna reglera upp och ner. Det är enklare med gas och olja, men trögare med biobränsle.

Görgen var för några år sedan med och byggde en liknande anläggning på Liljeholmens stearinfabrik i Oskarshamn. Han berättar att den anläggningen fungerar mycket bra.

VEÅs ångpanna på 2 MW i det rymliga pannrummet.
VEÅs ångpanna på 2 MW i det rymliga pannrummet. VEÅs ångpanna på 2 MW i det rymliga pannrummet.

Ångpanna med reglerbarhet

VEÅ har levererat en ånganläggning med en termisk effekt på 2 MW och max tre ton ånga per timme. Den befintliga oljepannan fungerar som reserv. Brännaren är en modifierad Aritermbrännare. Anläggningen är försedd med en ekonomiser som kramar ut det sista av energin i rökgaserna och ger en verkningsgrad på hela 94 procent. Ångpannan lastreglerar mellan 15 och 100 procent helt automatiskt med innehållna miljövärden. Pannans ångutrymme är överdimensionerat och kan ackumulera ånga vilket innebär att snabba lastväxlingar kan klaras av. Anläggningens styrsystem har VEÅ utvecklat tillsammans med IPAR som också har byggt, installerat och drifttagit systemet.

Anläggningen har två pelletssilor på vardera 67 m3, från MAFA. Reningen är en multicyklon från JM Stoftteknik och skorstenen är från SRK.

– Den har vi gjort extra fin och rödlackerad, berättar Görgen. Jag tycker det ser så trist ut med rostiga skorstenar.

Det rödfärgade pannhuset och den vackra röda skorstenen är det första som möter besökare som kommer till Frödingefabriken.
Det rödfärgade pannhuset och den vackra röda skorstenen är det första som möter besökare som kommer till Frödingefabriken. Det rödfärgade pannhuset och den vackra röda skorstenen är det första som möter besökare som kommer till Frödingefabriken.

15 ton pellets per vecka

Bränslet kommer att levereras av Stockhorvan Träpellets. Peter Petersson på Stockhorvan berättar att de kommer att leverera 15 ton pellets i veckan till Frödinge. Pelletsfabriken Stockhorvan har byggts upp och byggts ut efter en brand, och avsikten är att höja produktionen till 30 000 ton pellets om året.

Stockhorvan ligger sydväst om Hultsfred medan Frödinge ligger strax öster om Vimmerby i riktning mot Västervik. Sommartid finns det en ostkakebod och ett kafé vid ostkakefabriken.


 Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 6 – 2018 som du hittar i vårt e-tidningsbibliotek

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy