Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Från avfall till bränsle – Klimatklivet gör biogasen möjlig

Naturvårdsverket fattar idag beslut om att ge 60 miljoner kronor i stöd till nya anläggningar för produktion och distribution av biogas. Stödet, som möjliggörs genom Klimatklivet, ska bidra till en ökad försörjning av biogas runt om i landet. Det skriver Naturvårdverket i ett pressmeddelande.

Klimatklivet beviljar idag totalt 151 nya lokala klimatinvesteringar. Nio av dessa är åtgärder inom biogas. Tillsammans med tidigare beviljade åtgärder kommer de nya anläggningarna innebära att 325 GWh mer biogasdrivmedel produceras; en ökning med över 25 procent jämfört med 2015 års produktion. Biogasen är ett av de fordonsbränslen som har minst klimatpåverkan. Den fyller en viktig funktion i att nå regeringens mål om en fossilfri fordonsflotta år 2030.

Biogasanläggningarna är de största bland Klimatklivets åtgärder. De har potential att ge mycket omfattande utsläppsminskningar, säger Nanna Wikholm, projektledare för Klimatklivet.

Bland biogasåtgärderna finns både mindre företag där bönder går samman, stora energibolag och kommuner. De bildar ett nätverk av anläggningar, från Skåne till Norrbotten. I flera fall samarbetar företag i olika branscher för att ta tillvara varandras avfall och göra biogas av det. På så sätt skapas synergieffekter i flera delar av samhället.

– De åtgärder vi beviljar i dag utgör det största beslutstillfället sedan Klimatklivet startade 2015. Att vi får in många ansökningar samt att regeringen föreslår att skjuta till ytterligare 500 miljoner kronor redan i år, ger oss möjlighet att fortsätta utveckla Klimatklivet mot ännu större klimatnytta, säger Carl Mikael Strauss, enhetschef på Naturvårdsverket.

Fler resultat från Klimatklivet:

Fakta

Bakgrund

Klimatklivet är en del av statsbudgeten för 2017. Totalt fördelas 3,5 miljarder kronor under perioden 2015-2020, vilket tillsammans med stödmottagarnas investeringar innebär 8 miljarder till klimatåtgärder på lokal nivå. Pengarna går till klimatinvesteringar i exempelvis i kommuner, företag, bostadsrättsföreningar eller landsting. Det gäller alla typer av klimatinvesteringar som energikonverteringar, laddstationer för elbilar, fjärrvärme och minskade lustgasutsläpp.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy