Fredrick Federley får en ledande roll när EU:s nya klimatpaket, The Green Deal, nu tas fram. Det bestämdes under den liberala partigruppen Renew Europes gruppmöte under onsdagsförmiddagen.
EU:s nya klimatpaket, The Green Deal, kommer att arbetas fram under den blivande EU-kommissionens hundra första dagar. Paketet omfattar hela EU:s klimat- och miljöpolitik under de kommande fem åren och är en av de främsta löftena som blivande ordförande för EU-kommissionen, Ursula von der Leyen, ska få på plats under mandatperioden.
Viktig roll
– Jag och Centerpartiet gick till val på resultat för klimat och miljö. Nu kan vi börja leverera, då jag tillsammans med tillträdande EU-kommissionär Frans Timmermans får en viktig roll i att ta fram EU:s nya miljö- och klimatpaket. Det är ett stort arbete som kommer att pågå under hela mandatperioden, säger Fredrick Federley, europaparlamentariker (C).
The Green Deal
Gruppen för klimatpaketet kommer bestå av två ledamöter vardera från de tre partigrupper som officiellt står bakom EU-kommissionen: EPP (där KD och M ingår), S&D (där S ingår) och Renew Europe (där C och L ingår). Arbetsgruppen kommer tillsammans med EU-kommissionens tillträdande förste vice ordförande Frans Timmermans arbeta fram innehållet i The Green Deal.
Frågor Centerpartiet kommer att driva i EU:s klimatpaket:
– Högre ambitioner i klimatpolitiken och en långsiktig klimatlag. Vi vill se höjda mål till 2030 och ett klimatneutralt EU så snart som möjligt, men absolut senast 2050.
– Fler åtgärder för gröna investeringar i Europa, bland annat gällande cirkulärekonomi och bioekonomi. Både investeringsplaner och en ny plan för cirkulärekonomi ska tas fram.
– Ta itu med plastproblemet och se hur vi kan stärka arbetet för en biologisk mångfald i hela Europa.
Om The Green Deal
EU:s nya gröna giv (Green Deal) kommer att kommer att verka på flera områden för att minska EU:s utsläpp. Framförallt ska den se till att vi är på god väg att nå målet om en klimatneutral kontinent till 2050. Målsättningarna till 2030 kommer att vara viktiga, och en stor utmaning är att lyckas höja ambitionen till minst 55 procent minskning istället för dagens 40 procent. Arbetet kommer bland annat se över klimatmålsättningar och satsningar för den biologiska mångfalden, men även hitta vägar att stödja de regioner som hamnar i kläm vid övergången till en grönare ekonomi.