Alla ämnen
Bioolja

Full fart framåt för CanOil

Full fart framåt för CanOil
Christoffer Norén, vd för Canoil.

En 100 procent förnybar FAME-produkt och ett omsättningsmål på en halv miljard kronor – det ska förverkligas inom en femårsperiod för familjeföretaget CanOil.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

CanOil specialiserar sig på flytande förnybara bränslen och levererar i dag sina produkter till små och stora tillverkningsindustrier, kraftvärmeverk, betongfabriker, kommunala energibolag, fastighetsbolag och bagerier.

De samlar flera verksamheter under samma tak och erbjuder både bränsle, konvertering, leverans, drift och service till sina kunder.

Rapsdieseln – en start

Idén till företaget kom 2006 när Rolf Norén, far till vd:n Christoffer Norén, tillsammans med sin affärspartner fick hörde talas om RME och att svenska lantbrukare som odlade raps kunde installera en liten processor och tillverka sin egen rapsdiesel.

Ursprungsplanen var då att samla in överskottet hos bönderna och sälja det vidare – men planen föll då logistiken visade sig vara för komplicerad. Istället fann man en tillverkare i Estland och började därefter importera RME, som levererades till skolor och kommunala fastigheter i Norrtäljetrakten.

Fakta

CanOil

Antal anställda: 5

Plats: Strängnäs – leverans i hela Sverige

Omsättning: 170 miljoner kronor

År 2009 startades CanOil – som i dag levererar förnybara energiprodukter och tjänster inom smörjmedel, oljor, fetter och bränslen. Detta rör sig om bland annat RME, FAME-produkter, lätta biooljor och blandprodukter.

Turbulenta tider

Ingen har förmodligen undgått att tiderna just nu är turbulenta på grund av kriget i Ukraina. Detta har medfört en brist på exempelvis raps.

– Vi märker framför allt av en bristande tillgång, vilket gör att priserna blir dyrare för oss och därmed också kunderna. Tillgången på fossil och förnybar eldningsolja har minskat.

Satsar på FAME-produkter

Då priserna på RME i dagsläget är höga, satsar CanOil på att utveckla nya FAME-produkter tillsammans med en tillverkare.

– Större oljekunder som kraftvärmeverk kan få en bra fastprisprodukt – denna planeras att lanseras på marknaden nästa eldningssäsong. Vi gör den med egen lagring, säger Christoffer Norén och fortsätter:

– Produkten kommer vara en mix av RME och Used Cooking Oil, UCO, detta för att nå en RME-standard med lite lägre köldegenskaper.

Hur ser efterfrågan på era produkter ut?

– Efterfrågan är betydligt lägre än vad den var för två år sedan, men vi har fortsatt gott om kunder. Vi har en kraftig tillväxt, från 124 miljoner kronor till strax över 170 miljoner kronor i omsättning i år, säger Christoffer Norén.

För att möta de höga kostnaderna på RME erbjuder CanOil blandningar av fossilt och förnybart, där kunderna kan välja mellan 25, 50 och 75 procent förnybar inblandning – beroende på vad som passar plånboken. De tar nu också fram en produkt som är 100 procent förnybar.

Hur ser framtiden ut för er nya produkt?

– Den ser lovande ut. Till nästa säsong sätter vi 6 000 kubik av den nya produkten på marknaden, säger Christoffer Norén och passar samtidigt på att berätta att bolaget även lanserar en ny webbshop där förnybart smörjmedel ska stå i rampljuset. Han har stora planer för familjeföretaget. Om fem är målsättningen att nå en omsättning på en halv miljard kronor.

– I år anställer vi smörmedelsspecialister för att täcka den delen av marknaden, även säljare inom oljeleveranser. Vi försöker ligga i framkant vad gäller både miljöarbete och teknik. Exempelvis ersatte vi våra papperskvitton med elektroniska kvitton för tre år sedan, säger Christoffer Norén.

Samtidigt som företaget storsatsar passar de även på att bli medlemmar hos Svebio.

– Vi tycker att det är dags nu. Vi har varit med på många av era event och träffar genom åren, och samarbetat kring skattefrågan. Nu är tillväxten god hos oss och vi vill vara mer och stötta branschen aktivt, avslutar Christoffer Norén.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy