Alla ämnen
Bioenergi i industri

Gäsene Mejeri producerar ost med energi från pellets

– Den nya bioenergicentralen på Gäsene Mejeri är ett verkligt exempel på hur vi svenska bönder kan vara med och ta ett större ansvar i omställningen till ett fossilfritt samhälle, både för våra egna behov och som leverantör av energi till kommunen, sa Lennart Nilsson från halländska Harplinge och ledamot i LRFs förbundsstyrelse, i sitt invigningstal den första februari.

Claes Persson, vd för Gäsene Mejeri, inspekterar insidan av den nya ångpannan innan brännarna monteras.
Claes Persson, vd för Gäsene Mejeri, inspekterar insidan av den nya ångpannan innan brännarna monteras.

Gäsene Mejeri har investerat drygt tio miljoner kronor i den nya energianläggningen. Klimatklivet gav ett stöd på 40 procent av investeringen motsvarande 4,3 miljoner kronor till projektet. Dessutom har Gäsene Mejeri utöver energianläggningen investerat 20 miljoner kronor för att öka ystningskapaciteten med drygt 30 procent, för att möta en förväntad ökad efterfrågan på svensk närproducerad ost.

Mjölk och ost

Gäsene Mejeri använder ångan i produktion av ost och hantering av mjölk samt för uppvärmning av mejeriets lokaler och varmvattenbehov. Dessutom levereras värme till kommunens fjärrvärmenät via nyinstallerade ångväxlare. Den kondenserade ångan, kondensatet, som håller en temperatur på drygt 75 grader köps tillbaka från mejeriet och leds tillbaka till matarvattentanken.

Färdig energi

Kvänum Energi har på uppdrag av Gäsene Mejeri projekterat och byggt en komplett bioenergicentral med svensk teknik som klarar och överträffar de hårda miljökrav som ställs. Kvänum Energi har också uppdraget att producera färdig energi i form av ånga, inklusive drift och underhåll under avtalstiden. Bioenergianläggningen kommer att leverera 2 000 MWh per år till mejeriets behov samt omkring 1 000 MWh till Herrljunga kommuns fastigheter i Ljung, Gäsenegården samt till Herrljunga Bostäder.

Ångpanna med dubbla pelletsbrännare

Ångpannan har en total effekt 2 MW och är utformad med separata eldstäder med en brännare på 1 MW till varje eldstad. Utformningen med två eldstäder och två brännare gör att anläggningen blir mer redundant, det vill säga om en brännare skulle stanna kan anläggningen fortsätta producera ånga, med reducerad effekt. Med dubbla brännare går det också att reglera effekten kvickt för att möta mejeriets snabbt varierande effektbehov. Ånganläggningen går dygnet runt under hela året, med kortare underhållsstopp. Bränslet till anläggningen är lokalproducerad träpellets. Bränslelagret bestå av två silor med plats för 45 ton pellets i varje. Under ett år behövs ungefär 650 ton pellets.

Kvänum Energi har på uppdrag av Gäsene Mejeri projekterat och byggt en komplett bioenergicentral med svensk teknik som klarar och överträffar de hårda miljökrav som ställs. Pannan kommer från VEÅ i Sävsjö och brännare är levererade av Janfire i Åmål.
Kvänum Energi har på uppdrag av Gäsene Mejeri projekterat och byggt en komplett bioenergicentral med svensk teknik som klarar och överträffar de hårda miljökrav som ställs. Pannan kommer från VEÅ i Sävsjö och brännare är levererade av Janfire i Åmål.

Mindre nettoutsläpp av koldioxid

Utsläppen av fossil koldioxid minskar för mejeriets del med 600 ton per år och nästan 300 ton per år för kommunen.

– Extra kul är att även träpelletsen som anläggningen ska eldas med är svensk och närproducerad, precis som Gäsenes ost. Bränslet kommer från Dagsnäs Pellets, som är beläget vid Hornborgarsjön mellan Skara och Falköping, vilket innebär korta transportsträckor, liksom för mjölken till mejeriet, säger Bengt-Olof Nilsson från Kvänum Energi.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 2-2019 som även går att läsa som e-tidning.

Fakta

FAKTA

Om Gäsene Mejeri:
Organisation: Sveriges minsta mejeriförening med 28 medlemmar varav 23 mjölkproducerande bönder.
Omsättning: 180 miljoner kronor
Antal anställda: 35
Produktion: 2 500 ton ost per år

Om ånganläggningen:
Pannans tomvikt: 25 ton
Vatten i pannkroppen: 16 ton
Kulvertledningar för ånga och kondensat: 80 meter

 

 

Leverantörer:
Totalleverantör av ångcentralen och leverantör av färdig energi: Kvänum Energi
Byggnad och silo: Ranaverken i Kvänum
Panna, matarvattentank och ekonomiser: VEÅ i Sävsjö
Brännare och styrsystem: Janfire i Åmål
Skruvtransportörer: Rais i Kvänum
Rökgasfläktar: Åkerstedts i Kvänum
Total investering: tio miljoner kronor

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy