Med gödsel från kor, grisar och kycklingar ska två nya anläggningar, i Eskilstuna och Västervik, ge 120 GWh flytande biogas.
– Målsättningen är att vi skulle komma till noll och kanske till och med bli klimatpositiva, säger mjölkbonden Mathias Jonsson i Västervik.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Ruben Havsed från Andion Scandinavia sänker ned en stor hink i den enorma gödselbrunnen och fyller en provburk med grönsvart flytgödsel. Burken ställer han i en låda i bilen tillsammans med prover från fyra andra gårdar och kör hem till Stockholm för att analysera innehållet.
– Man tittar biogaspotentialen och näringsinnehållet. Det skiljer sig alltid lite mellan olika lantbruk hur deras rutiner ser ut och hanterar sin gödsel, säger Ruben Havsed.
50-tal anläggningar i världen
Andion Global har sätet i Kanada men är från början ett italienskt bolag som började inom vattenrening vilket ledde in på biogas. De senaste 20 åren har bolaget byggt ett 50-tal biogasanläggningar.
Andion Scandinavia har som uppgift att utveckla biogasanläggningar tillsammans med lokala entreprenörer och lantbrukare i Norden.
– Kanske finns det redan initiativ lokalt där bönderna har pratat ihop sig och kommit en bit på vägen. Det är i sådana projekt som vi kan komma in med vår kunskap om biogastekniken, tillståndsprocessen och finansieringen, så att lantbrukarna kan fokusera på sin kärnverksamhet och undvika utvecklingsrisken men samtidigt skörda fördelarna med biogas- och biogödselproduktion, säger Ruben Havsed.
Snart bygge i Eskilstuna
I Sverige är alla tillstånd nu klara för bygget av Eskilstuna biogas, som ska börja leverera flytande biogas 2025.
Med drygt 130 miljoner kronor i stöd från Klimatklivet, och finansiering från den brittiska fonden Equitix, ska det bli en biogasanläggning som producerar 60 GWh flytande biogas från matavfall och gödsel från kycklingar kor och grisar.
– Den köpare av gasen som är officiellt bekräftad är Eskilstuna Miljö och Energi. Vi har ännu inte kommunicerat vem som kommer köpa övrig volym i dagsläget. Det skrevs en avsiktsförklaring med Furutank men den är under nuvarande former inte längre aktuell, säger Ruben Havsed.
Äger bolaget tillsammans
I Västervik har Andion Scandinavia projektet Ogestad Biogas som siktar på mot att producera 60 GWh flytande biogas av gödsel från kor och grisar, matavfall och avfall från livsmedelsindustrin.
Ogestad Biogas ägs till en mindre del av lantbruket Ogestad Egendom och till en större del av Andion Scandinavia. Anläggningen beräknas kosta 500 miljoner kronor, varav 150 miljoner kronor kommer från Klimatklivet.
Just nu är man mitt i tillståndsprocessen, men när bygglov och miljötillstånd är på plats och det är dags att bygga så tar man in den långsiktiga finansieringen.
100 000 ton gödsel från en gård
Ogestad Egendom har nästan 2 000 mjölkkor plus ungdjur på tre gårdar. Djuren ger upphov till 80 000 ton flytgödsel och 20 000 ton fastgödsel, som idag sprids på vallar i trakten. Nu är tanken att gödseln från Ogestad och 10 andra gårdar ska mellanlanda i Ogestad Biogas.
För Mathias Jonsson på Ogestad Egendom handlar det mindre om att tjäna pengar och mer om att få en bättre biogödsel med högre växtnäringstillgänglighet. Och att kunna visa på en hållbarhet i mjölkproduktionen.
– Den snabbaste vägen för att komma till noll, det är att reducera metanavgången, alltså göra biogas av gödseln, säger Mathias Jonsson, som Bioenergi träffar i ett stall i Gamleby.
Utsläppen från mjölk måste minska
Det är en utmaning med klimaträkenskaperna för mjölk och kött eftersom nötkreatur genererar förhållandevis stora klimatskadliga utsläpp jämfört med andra husdjur. Samtidigt måste utsläppen kapas för att man ska kunna sälja mjölk och kött i framtiden. Arla har som mål att minska utsläppen med 63 procent till år 2030.
– För oss är det ett mervärde om vi kan säga att vi inte släpper ut någonting utan till och med är klimatpositiva, säger Mathias Jonsson, som också efterfrågan en traktor som drivs med LBG.
Ogestad biogas är tänkt att ligga i en del av bergtäkten väster om Gamleby i Västerviks kommun, där det tidigare legat ett asfaltsverk. Platsen ligger avskilt, det är relativt få grannar som berörs. Samtidigt är det en strategisk plats, där det är nära till gårdarna, europaväg och hamn. Det blir lätt att ta in gödsel och avfall, och lätt att köra ut biogödsel och biogas.
Chans till hållbar bergkross
Platschefen i bergtäkten, Fredrik Andersson, kommer fram och är entusiastisk över biogasanläggningen. Idag krossas berget dieselhydrauliskt. I framtiden hoppas han kunna krossa biogaselektriskt.
– Det kan bli att det blir lite win-win av det här. Du kanske helt plötsligt kan krossa fossilfritt, säger han på väg in i personalrummet.
Skatt slår inte så hårt
Den stoppade skattebefrielsen på biogas är inget som hämmar satsningen på Ogestad Biogas. Ruben Havsed befarar visserligern att marknaden för CBG kommer att minska och övergången från fordonsgas till eldrift kommer att accelerera.
Men i och med att produktion i Ogestad Biogas är flytande biogas, som bland annat kan säljas till industrikunder, till shipping eller exporteras utomlands, så har skatten inte en direkt effekt på projektet.
– Genom att göra gasen flytande, kan man även hitta kunder utomlands, om det skulle behövas, för att få det rätta priset på biogasen. Den europeiska marknaden blir mer integrerad, vilket gör at lite mindre efterfrågan från Sverige från transporterna kanske inte slår så hårt på det stora hela, säger Ruben Havsed.