Göteborg vill leda utvecklingen av Europas fjärrvärme. Efter ett lyckat EU-projekt inom fjärrvärme har kommunstyrelsen i Göteborg under onsdagen fattat beslut om att utreda hur Göteborg ska fortsätta med kunskapsspridning om fjärrvärme.
– Att utveckla fjärrvärmesystemen inom EU är helt nödvändigt för att EU ska nå sina klimatmål, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd.
Beslutet handlar om Celsius-projektet som har drivits sedan 2013 av Göteborgs stad och Göteborg Energi. Projektet sprider kunskap och erfarenheter om Göteborgs fjärrvärme till 60 städer runt om i Europa, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande.
– Göteborgs fjärrvärmesystem är ett världsledande exempel som många i Europa nu vill lära sig av. Vi är många som insett att klimatet är vår tids största ödesfråga och att vi måste hjälpas åt att ta ansvar, säger Ulf Kamne.
Projektet avslutas i slutet av 2017. Men kommunstyrelsen har nu sagt ja till en utredning om hur arbetet med dessa frågor ska drivas vidare när projekttiden är slut.
– Det har varit ett mycket lyckat projekt, som även EU-kommissionens högsta ansvariga på energiområdet har bedömt som det finaste som är på gång, säger Ulf Kamne.
För fortsättningen är en av flera idéer att göra om delar av projektet till ett nationellt center. Det som gör att arbetet med fjärrvärmen har blivit så framgångsrikt är framför allt att Göteborg använder sig av så mycket spillvärme.
– Många EU-länder gör inte det ännu. Det finns mycket att lära av vårt arbete. Vi använder oss i första hand av rätt värme, som är spillvärme. I andra hand eldar vi avfall i tredje hand eldar vi med biobränsle. Det kan hela världen göra, säger Elisabeth Undén (MP), ordförande i Göteborg Energi.
Den kompetens som finns i Göteborg kommer i förlängningen leda till ett effektivare energisystem runt om i Europa med detta projekt.
– Det är därför det finns ett jättestort intresse för vårt arbete i många länder. Det är ett jätteviktigt arbete för klimatet, säger Elisabeth Undén.