Alla ämnen
Opinion & debatt

Gustav Melin: Svebio Fuel Market Day och Advanced Biofuel Conference har genomförts

De två första veckorna i september genomförde vi två digitala konferenser, Svebio Fuel Market Day och Advanced Biofuel Conference. Vid den första, Bränslemarknadsdagen, gav vi möjlighet både att vara fysiskt på plats och att följa med via webben.

De flesta var med digitalt men en liten skara var på plats och gladdes åt att träffas på riktigt. Vi tycker att båda mötena gick bra att genomföra och att tekniken fungerade väl. Vi kommer säkert att återkomma under hösten med ytterligare något webinarium.

Lägsta bränslepriserna på fem år

Under bränslemarknadsdagen, Svebio Fuel Market Day, kunde vi konstatera att bränslebörsen Baltpool har sålt flis till de lägsta bränslepriserna på fem år. Egentligen var det i augusti de lägsta priserna noterades sedan man började handla flis på Baltpool 2013. Bottennoteringen var 8,01 euro per MWh och gällde levererat till värmeverk i månadsskiftet augusti/september.

De låga priserna beror på flera saker, för det första handlar det om ett tillfälle i marknaden där ingen behöver bränsle och där alla lager är fulla. Den som ska hantera bränsle har därför ingen plats att ta emot nya volymer av bränslen eller biprodukter som måste bort från industrin.

För det andra beror de låga priserna på att den senaste vintern var väsentligt varmare än normalt. Både bränsleleverantörer och värmeverk hade mycket bränsle kvar i lager när säsongen var slut. Till det ska vi lägga barkborreangrepp på gran i hela Europa och i Sverige upp till Gästrikland. Barkborreangreppen ger skadad stamved som ofta går till bränsle istället för till timmer och massaved. Internationella nedstängningar av samhällen och företag har inte påverkat så mycket. Till en början fick sågverken minska produktionen då efterfrågan från framförallt Storbritannien försvann. Men sedan ökade efterfrågan igen då Covid-19 ledde till ett ökat intresse för renovera och bygga hemma. Det har varit samma tendens både i Sverige och utomlands och sågverken har sedan dess gått på högfart.

Även prisfallet på fossil energi, med lägst priser i maj, har påverkat efterfrågan på biobränslen. Naturgaspriserna i Frankrike ryktas vara bara 20 procent mot normalt och flispannor sägs ha använt sina brännare för naturgas istället för att elda flis. Liknande konsekvenser kan säkert förekomma i fler länder både för flis och pellets beroende på vilken policy man har i landet. I Sverige med den höga koldioxidskatten, sker inget bränslebyte även om förbrukningen gått ner på grund av den varma vintern.

Signalen från Baltikum var också att det är och har varit fullt ett tag i alla pelletslager. Detta kanske inte är så anmärknings-värt eftersom det ska vara fullt i alla lager i september men säkert kan några producenter ha fått minska produktionen i brist på ny lagerkapacitet.

En annan intressant information är vad som händer i vårt östra grannland Finland. Här kommer man de närmaste åren fasa ut både torv och kolanvändning i kraftvärme. Det innebär åtminstone 10 TWh mer trädbränsle enligt finska Bioenergias analys.

Höjd reduktionskvot och flygkvot

I början av september fick vi glädjande besked om en relativ god höjning av reduktionsplikten och införande av flygbränsle-kvot. Båda besluten betyder att Sverige sticker ut inom EU med en annan politik än resten av unionen. Det är ändå kloka beslut och glädjande att regeringen vågar ta steget. Vi har naturligtvis förslag på hur man kan göra detta ännu bättre men det får vi återkomma till.

Ha en trevlig höst!


Text: Gustav Melin, vd Svebio


Denna krönika publicerades först i Bioenergi nr 4-2020 som finns att läsa som e-tidning här. 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy