Alla ämnen
Teknik

Halverat elbehov med nytt inlopp i elfilter

Halverat elbehov med nytt inlopp i elfilter
– Vi är ett ungt företag, om än med en lång historia, och det är kul vi kan tillverka i Sverige och ta fram nya innovativa produkter, säger Jonas Ericsson.

Under sommaren meddelade ECP Airtech att de fått godkänt ett designskydd inom EU för sin nya inloppsdiffusor med lamellseparator, en integrerad del i elfiltrets inlopp. Det nyutvecklade inloppet ska ersätta traditionella  föravskiljare för stoft.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

Resultatet är halverat elbehov jämfört med en traditionell lösning. Bioenergi tog kontakt med ECP Airtech för att lära sig mer om vad de har gjort.

– Det handlar egentligen om att kombinera två i grunden etablerade tekniska lösningar som båda används alldeles för lite. Vi har kombinerat dessa två steg på ett unikt sätt och slagit två flugor i en smäll, förklarar Peter Säbom, projektledare på ECP Airtech och den som är pappa till det nya konceptet.

Inloppet i praktiken

När man ska ta in gas till ett elfilter är det tre saker som behövs.

– Det första är att avskilja en del av stoftet för att avlasta elfiltret. Det andra är att sprida flödet jämt genom elfiltret och det tredje är att sänka hastigheten. Den konventionella metoden är att sätta en cyklon före elfiltret för att avskilja det grövsta stoftet. Men det kräver hög hastighet på rökgaserna för att göra avskiljningen effektivt. Det innebär en stor energiförlust i en sådan passage där gasflödet måste accelereras, förklarar Peter Säbom.

elfilter
Ett elfilter från ECP Airtech.

Diffusor och lameller

För att sprida gasflödet och bromsa in hastigheten används traditionellt hålplåtar som ger ett motstånd som tvingar ner hastigheten. Men det kostar också energi.

– Vi bygger in alla dessa funktioner i en väldigt kompakt inloppsapparat till filtret. Vi utnyttjar en så kallad diffusor som sänker ner hastigheten på ett media på ett sätt som återvinner den energi som finns i rörelsen till ett statiskt tryck. Flödet tappar hastighet som om man gör det rätt övergår ett statiskt tryck. Samtidigt sprider vi flödet i filtrets bredd.

Därefter passerar gaser något som ser ut som en persienn i ett fönster. Det är lameller, en form av dynamisk avskiljare som i princip fungerar som en cyklon, men är byggd helt annorlunda.

Lamellerna ger  är en väldigt bra avskiljning även med låg hastighet på flödet. Lamellerna sprider också gasen i höjdled.

Vi har i två steg spritt gasen perfekt för att gå långsamt och med jämn fördelning genom filterkammaren. Lamellavskiljaren har en tryckförlust på en femtedel jämfört med en konventionell cyklon. Sett till reningen innebär det en halverad elförbrukning, säger Peter Säbom.

elfilter
– Det är kombinationen av hårdare utsläppskrav via MCP-direktivet och höga elpriser som drivit på utvecklingen och intresset för energieffektiva produkter, säger Peter Säbom.

Redan installerat

ECP Airtech har sålt ett antal filter med den här lösningen som har gått mer än ett år.

– Det nya inloppet är standard på alla filter som vi säljer idag, säger Jonas Ericsson, vd på ECP Airtech.

Ersätter cykloner

De flesta är sålda till mindre och medelstora biobränsleeldade pannor. Det är för att uppnå MCP-direktivet som många behöver komplettera med elfilter.

– De flesta har multicykloner idag och det fina med vår lösning är att vi kan ta bort multicyklonerna, vilket innebär att det finns möjlighet att placera elfiltret där multicyklonen varit placerad. Kunderna spar energi jämfört med att sätta den nya filtret i serie med den befintliga cyklonen. Med dagens elpriser kan man spara stora belopp med denna lösning, säger Jonas Ericsson.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy