Under sommaren meddelade ECP Airtech att de fått godkänt ett designskydd inom EU för sin nya inloppsdiffusor med lamellseparator, en integrerad del i elfiltrets inlopp. Det nyutvecklade inloppet ska ersätta traditionella föravskiljare för stoft.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Resultatet är halverat elbehov jämfört med en traditionell lösning. Bioenergi tog kontakt med ECP Airtech för att lära sig mer om vad de har gjort.
– Det handlar egentligen om att kombinera två i grunden etablerade tekniska lösningar som båda används alldeles för lite. Vi har kombinerat dessa två steg på ett unikt sätt och slagit två flugor i en smäll, förklarar Peter Säbom, projektledare på ECP Airtech och den som är pappa till det nya konceptet.
Inloppet i praktiken
När man ska ta in gas till ett elfilter är det tre saker som behövs.
– Det första är att avskilja en del av stoftet för att avlasta elfiltret. Det andra är att sprida flödet jämt genom elfiltret och det tredje är att sänka hastigheten. Den konventionella metoden är att sätta en cyklon före elfiltret för att avskilja det grövsta stoftet. Men det kräver hög hastighet på rökgaserna för att göra avskiljningen effektivt. Det innebär en stor energiförlust i en sådan passage där gasflödet måste accelereras, förklarar Peter Säbom.
Diffusor och lameller
För att sprida gasflödet och bromsa in hastigheten används traditionellt hålplåtar som ger ett motstånd som tvingar ner hastigheten. Men det kostar också energi.
– Vi bygger in alla dessa funktioner i en väldigt kompakt inloppsapparat till filtret. Vi utnyttjar en så kallad diffusor som sänker ner hastigheten på ett media på ett sätt som återvinner den energi som finns i rörelsen till ett statiskt tryck. Flödet tappar hastighet som om man gör det rätt övergår ett statiskt tryck. Samtidigt sprider vi flödet i filtrets bredd.
Därefter passerar gaser något som ser ut som en persienn i ett fönster. Det är lameller, en form av dynamisk avskiljare som i princip fungerar som en cyklon, men är byggd helt annorlunda.
Lamellerna ger är en väldigt bra avskiljning även med låg hastighet på flödet. Lamellerna sprider också gasen i höjdled.
Vi har i två steg spritt gasen perfekt för att gå långsamt och med jämn fördelning genom filterkammaren. Lamellavskiljaren har en tryckförlust på en femtedel jämfört med en konventionell cyklon. Sett till reningen innebär det en halverad elförbrukning, säger Peter Säbom.
Redan installerat
ECP Airtech har sålt ett antal filter med den här lösningen som har gått mer än ett år.
– Det nya inloppet är standard på alla filter som vi säljer idag, säger Jonas Ericsson, vd på ECP Airtech.
Ersätter cykloner
De flesta är sålda till mindre och medelstora biobränsleeldade pannor. Det är för att uppnå MCP-direktivet som många behöver komplettera med elfilter.
– De flesta har multicykloner idag och det fina med vår lösning är att vi kan ta bort multicyklonerna, vilket innebär att det finns möjlighet att placera elfiltret där multicyklonen varit placerad. Kunderna spar energi jämfört med att sätta den nya filtret i serie med den befintliga cyklonen. Med dagens elpriser kan man spara stora belopp med denna lösning, säger Jonas Ericsson.