CleanBurn har blivit exklusive återförsäljare för Herz pannor i Sverige och fått ett genombrott för byggvärmelösningar med El-Björn som partner. Det senaste halvåret har varit hektiskt. Bioenergi träffade Bosse Augustsson vd och grundare på företagets huvudkontor på Hisingen i Göteborg.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Den 19 maj blev CleanBurn exklusiv återförsäljare för Herz pannor i Sverige.
– Det är en stor och viktig händelse för oss som vi är mycket stolta över. Konkret betyder det bland annat att vi kan satsa mer på marknadsföring och att vi får större andel av reservdelsmarknaden. Det i sin tur har inneburit att vi redan investerat i lagerautomater för att lagerhålla rikligt med reservdelar för omgående leverans till kunder, säger Bosse Augustsson.
Naturlig utveckling
– Egentligen är det mest naturligt att ha en återförsäljare i varje land. I de flesta länder finns en återförsäljare för Herz. Lösningen med flera återförsäljare i Sverige blev utmanande både för Herz och slutkunderna. Vi blev tillfrågade om vi ville ta huvudansvar för agenturen och så blev det, säger Bosse Augustsson.
Energianläggningar från Herz är en produkt som ska säljas med utgångspunkt från kundens förutsättningar så det blir rätt utrustning och att den blir rätt installerad. Ibland krävs att kunden behöver övertygas om vilken lösning som krävs med till exempel ackumulatortank, skorsten och så vidare.
Herz såg att Cleanburn hade bäst förutsättningar för att ta ett helhetsansvar i Sverige.
Ny varmluftspanna
Den andra stora nyheten det senaste halvåret är genombrottet för en ny varmluftspannan som Bosse Augustsson har utvecklat. I år bygger CleanBurn även ett 20-tal anläggningar exklusivt för El-Björn.
– Jag ser en potential i byggvärmelösningar med hjälp av Herz produkter som kan leverera varmluft under långa perioder utan handpåläggning. El-Björn är en bra partner, de har 85 procent av den svenska marknaden när det gäller klimat på byggen, det vill säga el, värme ventilation och ljus, säger Bosse Augustsson.
Utmanande nisch
En oljepanna kostar kanske 50 000 kronor medan en liknande pelletspanna med varmluft på 200 kW kostar 500 000 kronor.
– Det är en utmaning att sälja in, men jag såg det som en nisch som passar för varmluftspannor för pellets som kan gå långa perioder utan tillsyn, förklarar Bosse Augustsson.

Hur gick utvecklingsarbetet till?
– Vi har utgått ifrån en Herz-panna på 200 kW byggd för vatten och använt alla vitala delar utom brännkammare och tubpaket. Jag och Herz har kommit överens om ett upplägg där jag har ensamrätt för varmluftspannor på den svenska marknaden, och om de börjar tillverka varmluftspannor i andra länder får jag en royalty, förklarar Bosse Augustsson och fortsätter:
– Herz skickar nu ett särskilt paket med utrustning som är anpassat för varmluftspannor, ett slags halvfabrikat som vi monterar klart i Göteborg,
Pilotanläggning
– Den första anläggningen har gått under vintern hos kund och har tekniskt sett gått bra. Men den behövde anpassas efter El-Björns behov att kunna lyfta den på ett enkelt sätt och utan att den tar skada, säger Bosse Augustsson.
Efter en del förändringar från pilotanläggningen bygger CleanBurn i år 20 varmluftpannor i en första omgång för leverans till El-Björn som i sin tur hyr ut anläggningarna. Bland ska åtta varmluftpannor placeras hos Northvolt.
– Att fixa varmluft ur en pelletspanna är inget nytt. Det har funnits så länge pellets har funnits. Den varmluftslösning vi har utvecklat kan gå i tusen timmar utan att någon behöver göra något, förutom möjligtvis att tömma askan. Anläggningen har automatsotning, automatisk uraskning, eltändning, lamdbasond-styrning, rosterrengöring. Om strömmen går finns fläktar som nödkyler med 12 volts-batteri, menar Bosse Augustsson.

Energibesparing i pannorna
Dessutom har CleanBurn lagt till en dimension med energibesparing. El–Björn driver på hårt för energibesparing i sina pannor.
– Vi har också utvecklat en silo som är väldigt volymeffektiv, med en nygammal typ av matning från förråden. Vi utnyttjar ytan maximalt, säger Bosse Augustsson.
Oro för pelletsbrist
Trots framgångarna under året är Bosse Augustsson bekymrad för den skada som problemen med pelletsbrist nu kan ställa till med.
– Några av våra kunder har beklagat sig efter att de tappat pelletsleveranser när avtal löps ut. Det är händelser som kan göra att pellets som energikälla får dåligt rykte. Det räcker att det är dåligt med pellets under tre veckor en vinter för att jag ska få höra det under fyra år framåt, säger Bosse Augustsson.
Bättre lagring för pellets
– Det kanske behövs bättre lagringskapacitet för pellets. Vi rekommenderar ofta våra kunder att ha en större lagerkapacitet än man först tänkt, för att ha mer framförhållning och för att kunna fylla på vid rätt tid på året och säkra tillgång. Jag tycker att branschen ska bli mer stabil och ha bättre framförhållning, avslutar Bosse Augustsson.