Alla ämnen
Pellets

Högre priser ger mer intäkter till Vida Energi

Högre priser ger mer intäkter till Vida Energi
Erik Dahl, vd för Vida Energi. Foto: Torbjörn Esping

Med tre nya pelletspressar ökar Vida Energi produktionen till den heta biobränslemarknaden. Högre priser ger också förutsättningar att ta ut mer avverkningsrester från skogen.
– Intäkterna för energisidan har ökat mycket, säger Erik Dahl, vd för Vida Energi.

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...

I Hok står tre nya Andritz PM 30-6 pelletspressar och går för högtryck. Pressarna är av en ny typ där den största skillnaden är att råvaran matas in med två skruvar diagonalt, vilket gör att belastningen på valsarna blir jämnare. Pressarna har varit i gång några veckor och fungerar bra.

– Det är jättekul, de snurrar verkligen och levererar, säger Sandor Szucsp, platschef i Hok.

Med de nya pressarna hoppas Vida kunna öka produktionen av pellets med cirka 20 procent. Tillgängligheten och produktionen ska kunna öka i och med att maskinerna är nyare (de som bytts ut var över 20 år gamla) och använder en mer skonsam teknik. Och marknaden är god, det blir inga problem att sälja pelletsen.

– Vi ser ett ökat tryck kring våra produkter. Marknaden hetare än någonsin och försäljningen går på högvarv. Väldigt positivt, säger Sandor Szucs.

”Stabilt” med egen råvara

Råvaran till Vidas pellets är kutterspån som kommer från Vidas 12 sågverk. Enligt Erik Dahl, som är vice koncernchef och vd för Vida Energi, så finns det spån så det räcker.

– Det känns superstabilt. Det är en styrka mot kunderna vi har i Hok, de tycker att det är skönt att ha en leverantör som sitter på råvaran.

Från sågverken kommer det också ut flis, bark och sågspån. Biprodukterna, eller energiprodukterna, som Erik Dahl föredrar att kalla dem, säljs också med högre priser än tidigare.

– Intäkterna för energisidan har ökat mycket, priserna har gått upp med cirka 100 procent, säger Erik Dahl och menar att intäkterna från bioenergi kompenserar en hel del för de minskade intäkterna från sågade trävaror.

– Det har inte kompenserat fullt ut, men det hjälper till. Hade priserna på energiprodukterna varit samma nu som för två år sedan, så hade det varit totalt katastrof i sågverksbranschen.

Erik Dahl, vd för Vida Energi. Foto: Torbjörn Esping

Timmerbrist kan minska produktionen

Vida kör sina sågar för fullt, och produktionskapaciteten ökar årligen, vilket ger gott om biprodukter till bioenergi. Det finns dock en risk att flödet kommer att minska tillfälligt.

Priserna på sågtimmer är höga, och det finns en brist på sågtimmer på marknaden. Samtidigt som priserna på brädor och plank är låga. Det ligger i farans riktning att Vida och andra sågverk drar ned på produktionen.

– Jag tror att man kan bli tvingad till det, om marknaden blir för dålig. Men där är vi inte ännu riktigt. Men det produceras inte lika mycket som för ett år sedan. På grund av timmerbrist står sågverk står stilla en fredag då och då.

Säljer helst till närmast kund

Bioenergi träffar Erik Dahl över en lunch med kebabsallad i det nybyggda kontoret i Alvesta. Från sågen i Alvesta går biprodukterna rakt över till Alvesta Energi för att bli fjärrvärme.

Erik Dahl. Foto: Torbjörn Esping

Vida har ett fokus på att leverera till den kund som är närmast sågverket. Det kan vara en skivfabrik, pelletsfabrik men är oftast ett värmeverk, som i Alvesta och Växjö. Andra skogsindustrier i Sverige har sålt sina biprodukter till utländska kunder, men enligt Erik Dahl har den som ligger närmast bäst betalningsförmåga, eftersom transporterna blir korta.

– Det är positivt, vi har en kort transport, och sedan rätt ut till värme. Det kostar endast lite energi som går åt för att det ska bli ny energi. Vi väljer de kunder där det är kortast frakter från sågverken, det är det som är prioriterat, det känns fel att köra det till Tyskland.

”Skogen räcker inte till allt”

En del skogsindustrier satsar på att förädla sina biprodukter till mer högvärdiga produkter, vilket kan minska flödena till värmeverken. Vida har undersökt möjligheterna att tillverka andra produkter av energiprodukterna. Men fastnat för att det är rätt att fortsätta som idag.

– Det finns inte hur mycket skog som helst, man måste välja noga, ska man göra något nytt så måste det verkligen vara genomtänkt, tycker vi. Vi följer utvecklingen men har inget på G.

Vida levererar årligen 2,5 TWh bioenergi. Förutom biprodukterna från sågverken säljer Vida Energi också flis från skogen, från grot och stamved. Här finns det en möjlighet att öka.

– Ja, det tror jag absolut att det gör. På grund av priset tror jag att det kommer att komma fram lite mer. Pengar är ett starkt styrmedel.

Högre pris ger mer grotflis

Enligt Erik Dahl har priset på grot historiskt varit för lågt. Betalningen till skogsägarens har ätits upp av kostnaderna för hanteringen och sammantaget har det gett ”noll kronor över”.

Det har gjort att skogsägare låtit riset ligga kvar på hygget. Inte heller Vida har tjänat några pengar. Men nu när priserna på trädbränsle gått upp kraftigt finns det en förutsättning för ett ökat uttag ur skogen.

– Priserna måste vara på den här nivån för att det ska vara hållbart, för att det ska komma ut volymer, för att skogsägarna ska känna att de får något för det. Vi måste också tjäna på det, vi kan inte hålla på med grejer som vi inte tjänar pengar på, det funkar inte, säger Erik Dahl.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy