Alla ämnen
Bio-CCS

Igelstaverket ska minska koldioxidutsläppen med 500 000 ton

Igelstaverket ska minska koldioxidutsläppen med 500 000 ton
Igelstaverket Kraftvärme och hamnområde. Foto: Söderenergi

Söderenergi satsar på att installera en bio-CCS anläggning till 2030. Projektets nästa etapp, en systemstudie, har en prislapp på 25 miljoner kronor.

Nu har Söderenergi lämnat in sin ansökan till Energimyndigheten för planeringen av 500 000 ton negativa utsläpp i Södertälje senast 2030.

Målet är att kunna avskilja och lagra biogen koldioxid från Igelsta kraftvärmeverk.

Fokus ligger på miljötillstånd, teknikval och affärsmodell.

Systemstudie snart klar

Det senaste året har Söderenergi arbetat med en systemstudie som avslutas i början av 2023. Systemstudien har bland annat undersökt vilken panna som bör förses med CCS-teknik samt layout för processutrustning och mellanlager.

Den 1 november lämnade Söderenergi in sin ansökan till Industriklivet hos Energimyndigheten om att genomföra nästa fas. Projektet beräknas starta i början av 2023 och budgeten ligger på 25 miljoner kronor, varav Industriklivet förväntas bidra med hälften.

– Vi är mycket glada att vi kommer så här långt i att förverkliga vår vision att bidra med negativa utsläpp. Det säger Leif Bodinson, affärsenhetschef och projektägare på Söderenergi.

Två olika tekniker undersökta

Systemstudien har visat en potential på cirka 500 000 ton negativa utsläpp. Man har undersökt två alternativ för avskiljning: aminbaserad teknik eller teknik baserad på kaliumkarbonat.

I nästa fas, förprojekteringen, kommer fördjupade studier av processmiljön och rökgasernas kemi att genomföras, för att beslut ska kunna fattas om teknikval. Även fördjupade miljöutredningar behöver göras – det handlar bland annat om vattenmiljöutredning och bullerutredning.

En affärsmodell ska tas fram

För att ägare och styrelse ska kunna fatta beslut om finansiering av den kommande investeringen, kommer projektet i nästa fas även att ta fram detaljerade underlag som visar hur affärsmodellen behöver utvecklas.

Under 2020 genomförde Söderenergi en kartläggande förstudie för att undersöka förutsättningarna för bio-CCS i Södertälje.

Studien visade att Igelstaverkets produktionsprocess, geografiska placering och samarbete med Södertälje hamn gör att anläggningen är en av de bäst lämpade i Sverige för att utveckla bio-CCS.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy