Alla ämnen
Biovärme

Investering i Gällö för att ge säker och förnybar fjärrvärme

Adven har sedan 2015 ägt och drivit fjärrvärmeverksamheterna i Bräcke och Kälarne. Nu tar företaget över även fjärrvärmeverksamheten i Gällö och moderniserar den genom att investera i en ny anläggning.

– Bräcke kommun är mycket glada över att anläggningen i Gällö byggs. Skolans inre arbetsmiljö blir avsevärt bättre med en mer jämn temperatur och säkerheten förbättras då all tung trafik flyttas ut från skolområdet, säger Göran Bengtsson, chef för Teknik- och infrastrukturavdelningen i Bräcke kommun.

Gällö
Nu tar Adven över fjärrvärmeverksamheten i Gällö och moderniserar den genom att investera i en ny anläggning. Nu tar Adven över fjärrvärmeverksamheten i Gällö och moderniserar den genom att investera i en ny anläggning.

Fördjupat samarbete

Adven driver ett 20-tal energianläggningar i mellersta Norrland och ansvarar för att leverera fjärrvärme till boende, företag och kommunala verksamheter i större orter som Timrå och Sollefteå såväl som i mindre orter som Bräcke och Kälarne.

Strax innan sommaren fördjupades samarbetet mellan Adven och Bräcke kommun då det avtalades att Adven tar över ägandeskapet av fjärrvärmen i Gällö. I samband med övertagandet ska Adven modernisera fjärrvärmeverksamheten och bland annat investera i två nya värmepannor om totalt två megawatt.

– Bräcke kommun tackar Adven för ett långvarigt samarbete och hoppas att denna anläggning ska fungera väl i många år, säger Göran Bengtsson.

Ny pannanläggning byggs

Den befintliga pelletspannan är så gott som uttjänt och projektet med att upphandla och bygga den nya pannanläggningen påbörjades så snart beslutet fattats.

– Det viktigaste för oss är att Gällöborna har en trygg och säker leverans av värme. Vi är glada att kunna kliva in och stötta kommunen i utvecklingen av en modern anläggning, säger Joakim Haga, regionchef Norrland, Adven.

Pannan kommer att utrustas med en rökgasrening beståendes av en multicyklon och elfilter som bidrar till att minska belastningen på miljön. Anläggningen kommer att byggas på en ny plats men i närheten av den gamla och får en särskild design med en fasad som liknar trä för att smälta in så bra som möjligt i området. Därtill kommer en stor del av utrustningen som normalt finns på utsidan att placeras inuti pannhuset.

Från och med årsskiftet beräknas det nya värmeverket kunna leverera förnybar fjärrvärme till invånarna i Gällö.

 

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy