Möt Per Persson, chef för bränsleförsörjningen på energibolaget Adven och ny styrelsemedlem i Svebio. För Bioenergitidningen berättar han om framtidssynen på energibranschen och vad han tycker om beslutet att sänkta reduktionsplikten.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Vad gör du som chef för bränsleförsörjning på Adven?
– Min grupp och jag svarar för energiförsörjningen till Advens alla verksamheter i Sverige. Detta innefattar alla olika typer av biobränsle och avfall, men också el, olja och industriell restvärme. Totalt innefattar det cirka 2,5 TWh per år fördelat på cirka 60 verksamheter geografiskt spridda från Trelleborg i söder till Junsele i norr, säger Per Persson och berättar vidare:
– Vi försöker ha koll på en föränderlig bränslemarknad, blicken riktad framåt och utifrån det också driva utveckling och anpassning av våra anläggningar. En viktig del av arbetet är interaktionen med våra avfallskunder och bränsleleverantörer, där vi i våra långsiktiga relationer hela tiden försöker göra varandra lite bättre och tillse att Adven är en attraktiv motpart.
Vad har du gjort tidigare i din karriär?
– Jag har jobbat i energibranschen i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv och haft väldigt många olika roller genom åren. Jag har jobbat med industriella energilösningar, nyetablering av fjärrvärmeverksamheter, verksamhetsansvar, affärsutveckling och bränsleanskaffning, säger Per Persson.
Vad hoppas du kunna göra som styrelsemedlem i Svebio?
– Jag hoppas kunna bidra i styrelsearbetet med en bred erfarenhet och insikt i de affärsmässiga förutsättningarna för användandet av biobränsle. Jag ser också detta som en möjlighet att skapa ytterligare en plattform för positiv påverkan på förutsättningarna för användandet av bioenergi och interaktion med intressanta, kunniga ledamöter i Svebios styrelse, berättar Per Persson.
Hur skulle du vilja att bioenergibranschen ser ut i framtiden?
– Jag vill se en dynamisk bioenergibransch med goda förutsättningar för både producenter och förbrukare att fortsätta utveckla bioenergi som en viktig komponent i ett modernt samhälle. För att det skall ske krävs stabila spelregler och att den långsiktigt politiska synen på bioenergi även på EU-nivå är positiv och vinner marknadens förtroende, menar Per Persson.
Vad tycker du om beslutet att sänka reduktionsplikten?
– Jag tycker frågan är genuint svår att svara på. Rent principiellt anser jag inte att efterfrågan skall styras med ”plikt” utan med reellt behov. Med effektivt framtagande av bioenergi, investeringar i effektiva processer och logistikkedjor borde bioenergi kunna konkurrera utan att behöva kvoteras in, säger Per Persson och avslutar:
– Detta förutsätter dock att de fossila bränslena påförs de klimatkostnader som de orsakar och att regelverken är tillräckligt stabila för att kapital skall finnas tillgängligt för investering i utveckling. Nu är vi ju inte riktigt där och i det perspektivet kanske konsekvensen av sänkt reduktionsplikt blir att utvecklingen hämmas.