Alla ämnen
Bioolja

”Jag vill vara i växthuset, inte i pannrummet”

Bo Larsson är odlingschef på Plantagens odlingsanläggning utanför Köping. I växthusen odlas växter som sedan säljs i Plantagens butiker runt om i Sverige. I augusti 2015 bytte Bo Larsson till förnybar bioolja istället för fossil olja.

Bo Larsson, odlingschef på Plantagens odlingsanläggning utanför Köping vill fokusera på växterna och valde en automatiserad värmeanläggning för växthuset.
Bo Larsson, odlingschef på Plantagens odlingsanläggning utanför Köping vill fokusera på växterna och valde en automatiserad värmeanläggning för växthuset.

Plantagen behövde byta sin oljeanläggning för att den var för gammal. Bakgrunden till valet av en ny oljeeldad anläggning, fast nu med bioolja, beskriver Bo Larsson som följer.

– Jag har varit ganska mycket emot att använda pellets eller flis, eftersom jag är trädgårdsmästare och vill ägna tiden åt att vara i växthuset och inte i pannrummet. Det finns antagligen pannor som går bra på pellets och flis, men jag har hört om trädgårdsmästare som spenderar alldeles för mycket tid i pannrummet. En pannanläggning ska bara fungera. Med vår nya panna behöver vi endast kolla några minuter varje morgon, att allt är som det ska. Nästan allt i anläggningen sker med automatik. Även sotningen sker automatiskt. Det finns nästan ingenting för mig att göra med pannan, vilket passar mig utmärkt.

Mindre klimatpåverkan

Den nya anläggningen består av en större panna på 2 MW för bioolja som klarar cirka 95 procent av energibehovet och en mindre panna på 1,5 MW för att klara topplasten och som reserv.

– Med biooljepannan får vi en anläggning som fungerar väldigt likt den gamla oljepannan. Men den ger mycket mindre klimatpåverkan, vilket naturligtvis är positivt. En annan positiv faktor är att biooljan ger färre transporter jämfört med pellets och flis, en biooljetransport motsvarar tio flistranporter. Det är viktigt för oss, särskilt på vintern, eftersom vi håller till långt ut på landet och har sex kilometer till en riktig väg. Med våra dåliga vägförhållanden finns det en risk att vi kan bli utan bränsle och den risken ökar om vi är beroende av många transporter, förklarar Bo Larsson.

Kort payoff på investeringen

Investeringen var cirka 4,3 miljoner kronor för en komplett anläggning i ett befintligt pannhus. Installationen har utförts av Kumla Oljeservice och har fungerat som det var tänkt.

– Jag är övertygad om att det är många fler som kommer att göra som vi har gjort. Jag hade nyligen en trädgårdsmästare från Skåne på besök och han tyckte att detta såg ut som en perfekt lösning även för honom. För den som behöver byta en gammal anläggning är det lönsamt.

Den del av anläggningen som värms med den nya biooljepannan förbrukade tidigare cirka 400 kubikmeter olja. Vi räknar med att det kommer att räcka med 350 kubikmeter nu, eftersom den nya pannan har högre verkningsgrad. Biooljan ligger ungefär 2 500 kronor lägre i pris per kubikmeter, jämfört med fossil olja. Jag tror att payoff-tiden kommer att bli cirka tre år, säger Bo Larsson.

Ökat intresse

– Vi märker ett stort intresse för nya oljeanläggningar med biolja, säger Conny Sigfridsson på Kumla Oljeservice som har utfört installationen på Plantagen. Anledningen till intresset är ett ökat miljötänkande i kombination med att det är billigare med bioolja, särskilt nu när skattesubventionen för fossila bränslen minskar. Vi håller på att bygga ett närmare samarbete med olika leverantörer av utrustning och bioolja för att kunna möta det stora intresset för att konvertera till bioolja, säger Conny Sigfridsson.

Kumla Oljeservice har arbetat med konvertering till bioolja i flera anläggningar, bland annat har företaget arbetat med installation och driftsättning vid Rådasand i Lidköping som under sommaren tagit i drift en biooljeanläggning på 3 MW.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 5-2015

Fakta

Om Plantagens nya biooljeanläggning

Huvudpannan är en 2 MW-panna från VEÅ med en brännare från Turboflame. Pannan är utrustad med automatsotning från Aerovit för sotblåsning av tuberna. Bioolja ger oftast mer sotbildning och kräver automatsotning. Hela anläggningen är byggd som en tjockoljeanläggning inklusive en ny pumpstation med förvärmare. Biooljan värms med både el och hetvatten till 40–50 grader i tanken. Biooljans temperatur höjs till 80 grader i brännaren. Alla rör och brännaren består av rostfria material för att stå emot korrosion orsakad av biooljan.

Anläggningen har en reservpanna på 1,5 MW från italienska Baltur inklusive en brännare, också den från Baltur. Reservbrännaren använder en lättare bioolja.

Brännare från Turboflame är en pressluftbrännare som fungerar bra med bioljor. Turboflame har provat tekniken med många olika biooljor och pressluftsbrännaren har visat sig fungera bra. Oljan till Plantagens stora panna levereras av Westenergy.

Pannan är från VEÅ och biooljebrännaren från Turboflame.
Pannan är från VEÅ och biooljebrännaren från Turboflame. Pannan är från VEÅ och biooljebrännaren från Turboflame.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy