Klimatet står på spel. Länders regeringar och internationella organ satsar allt mer kraft på att minska utsläppen. Målet är en global uppvärmning mindre än 1,5 grader jämfört mot hur jorden var innan industrialismen, skriver Tomas Ekbom, Svebios biodrivmedelsexpert i en krönika.
Den globala uppvärmningen fortsätter trots alla ansträngningar – och kommer så att göra även om vi minskar alla utsläpp i morgon. Totala utsläppen ökar.
Parisavtalet binder länder också endast att minska ökningen som sker. Det finns därmed en inbyggd effekt som är långsam och trög.
Fem olika processer
De globala utsläppen är nu ungefär 40 miljarder ton koldioxid per år, vilka kommer från fem olika processer. Den enda två som netto minskar mängden i atmosfären är fotosyntesen med ny biomassa och absorption av koldioxid i våra oceaner.
De andra ökar där förbränning av fossila bränslen står för cirka 35 miljarder ton. Det är i princip hela mängden. Där i ligger också svaret på problemet med utsläppen. Minska användandet av fossila bränslen. Många undrar, räcker det?
Göra en ”reset”
Den ackumulerade mängden koldioxid som släppts ut sedan 1850 är cirka 2 500 miljarder ton. Det är i det häradet som skulle behövas tas bort om vi skulle återställa jorden helt. Göra en ”reset” på spelspråk. Det låter sig inte göras vill jag hävda. Att nå nollutsläpp är ett mer görligt mål. Hur når vi det?
Med dagens beteende av utsläpp har vi nio år på oss (med 50 procents sannolikhet) i kvarvarande koldioxid att använda, för att få maximalt 1,5 grader. Vissa delar av jorden har redan fått en uppvärmning mycket högre än så. Det känsliga Barents hav har nu en uppvärmning hela sju gånger snabbare än för planeten.
Intag och uttag
Enligt McKinsey kan halva vuxna delen av mänskligheten vara överviktig 2030. Hur är det med din egen vikt? Ökar den? Står du emot sötsuget eller kvällshungern?
En saftig cheeseburgare av högrev och mycket pom-pom? Den där goda pizzan till söndagen? Glöm alla bantningstips. Kroppens energi handlar om intag och uttag. Äter du mer behöver du minska. Fast måste du egentligen helt avvara god mat och en godis? Äta måste du så det som är kvar är att öka uttaget av energi, att röra på dig.
Fossilt med bioenergi
Världens utsläpp minskade 5,4 procent 2020 – när världen stod still på grund av ett virus. Inte mer än så. Så mycket var det med det beteendet. Ska vi minska utsläppen av koldioxid behöver vi inte sluta resa, sluta äta, sluta leva.
Istället ska vi ersätta fossilt med bioenergi – den enda energikälla som kan ersätta alla fossila energiprodukter. Ersätter vi bensin och diesel med biodrivmedel kan vi fortsätta att resa. Gärna mer effektivt och smart, men vi reser.
Människor kan inte ändra sitt beteende. Jo det kan vi till viss del. Radikal fakirkurer är inte bra. Om du har lite hög vikt, börja röra på dig – sluta inte att äta god mat.
Om vi ska klara klimatet – börja tanka klimatvänligt och fortsätt din effektiva resa hållbart. Då når vi en sund värld i balans med natur och djur och klarar att överleva på denna planet som är vår enda med liv. Det är värt en resa. Lycka till!